Åkesson: ”Vi accepterar inte att man gör avstickare”

Uppdaterad 2015-09-13 | Publicerad 2015-09-12

Sverigedemokraterna bryter med SDU och bildar ny ungdomsverksamhet, meddelar partiet i ett pressmeddelande.

Moderpartiet har även tagit över SDU:s hemsida.

– Vi visar att vi menar allvar, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Den nya ungdomsverksamheten ska heta Sverigedemokratisk ungdom och förkortas SDU.

SD förverkligar därmed sitt hot om att bryta med Sverigedemokratisk ungdom, som också det förkortas SDU, efter att ungdomsförbundet i dag röstat fram en ny ordförande i Jessica Ohlson.

– Det är en långvarig konflikt som i och med dagens kongressbeslut kommer att fortsätta. Det är inte konstruktivt för någon av parterna att fortsätta samarbetet, säger Henrik Vinge.

SD säger att SDU vägrat att ställa sig bakom begrepp som öppen svenskhet, socialkonservatism och demokrati.

Tidigare idag skrev Jessica Ohlson att hon ville försöka laga relationen mellan SDU och moderpartiet.

"Min inställning är klar, SDU och SD ska ha ett bra samarbete", skrev hon i ett sms till Aftonbladet.

"Hon har istället valt att ta strid"

Men enligt Henrik Vinge är förtroendet redan förbrukat.

– Hon säger i media att hon vill förbättra samarbetet, men vid varje givet tillfälle som chansen har funnits att sträcka ut en hand har hon istället valt att ta strid, säger han till Aftonbladet.

Hoppas ni att nuvarande SDU:s medlemmar ska gå över till det nya förbundet?

– Jag tror att det finns väldigt många personer inom SDU som gärna hade sett ett bättre samarbete mellan moderpartiet och ungdomsförbundet. De är välkomna att gå med i det nya förbundet.

Den nya ungdomsverksamheten startas av partiets verkställande utskott inom kort.

Åkesson: "Accepterar inte avstickare"

Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är det fullt möjligt att avbryta samarbetet innan partiets landsdagar.

– Det var tolv röster mot tre som har beslutat det här, därför kommer vi att arbeta såhär framöver, säger han till Ekot.

Nu vill Sverigedemokraterna fokusera på att starta upp någonting nytt, ett konstruktivt samarbete med de ungdomar som finns i partiet. Främst eftersom det förra inte fungerade.

– Det har funnits en konflikt i flera år, långsiktigt håller det inte. Vi ser inte förutsättningar att fortsätta samarbetet med nuvarande ledning, säger han till SVT Nyheter.

Enligt honom bevisar SD-ledningen att de visade allvar med de hot som tidigare uttalats gällande SDU-toppen. Att ungdomsförbundet valt att inte stå bakom begrepp som "öppen svenskhet, socialkonservatism och demokrati" spelar också in, förtydligar han.

– Vi accepterar inte att man gör avstickare från den ideologi som partiet vill driva, säger Åkesson.

Ungdomsförbundets kongress fortsätter trots beskedet från moderpariet. Flertalet har valt att stanna, men det är också många som kommer och går.

SDU:aren Hanna Engstrand vet inte vad som ska hända härnäst. Enligt henne är många förvirrade.

– Det är klart att alla vill veta vad som händer nu. Stämningen är blandad, säger hon.

Har tagit över SDU:s hemsida

I samband med att SD skickade ut pressmeddelandet tog partiet även kontroll över ungdomsförbundets hemsida.

På SDU:s hemsida syns nu bara pressmeddelandet i sin helhet.

"SD har släckt ned SDU:s hemsida helt utan någon rätt att göra det. Vi arbetar på att lösa problemet. SDU äger sin egen hemsida!", skriver den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand på Twitter.

Bara skett en gång tidigare

Det har bara hänt en gång tidigare att ett svenskt riksdagsparti har brutit med sitt ungdomsförbund. Det hände när Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SDU), efter att ha röstat bort Per Albin Hansson från ordförandeposten, radikaliserades tillsammans med en intern revolutionär vänsteropposition i Socialdemokraterna.

På S-kongressen 1917 uteslöts SDU efter att partiledaren Hjalmar Branting ställt ungdomsförbundet inför ett ultimatum och krävt en lojalitetsförklaring till partiet – "enighetsresolutionen", även kallad "munkorgsstadgan".

Utbrytarna bildade i stället Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, senare Sverige kommunistiska parti (SKP) – dagens Vänsterpartiet.

1917 bildades också dagens S-ungdomsförbund, SSU.

Källa: Socialdemokraterna / Vänsterpartiet / Nationalencyklopedin