Pappa åtalas för spädbarnsmisshandel

Publicerad 2015-05-05

En pappa åtalas i dag vid Gävle tingsrätt för synnerligen grov misshandel av sina spädbarnstvillingar.

Rättegången startar på måndag nästa vecka.

I januari i år kom flickan in till akuten med lårbensbrott, när flickan även kom in i februari med svåra skador konstaterades det att även pojken var svårt skadad.

Då anhölls båda föräldrarna, men mamman har släppts på fri fot.

– Hon var misstänkt från början men är släppt och avförd från utredningen. Under förundersökningen har mannen medgett att han agerat på det här sättet mot sina barn. Men hans inställning till brottet får du ta med hans ombud, säger kammaråklagare Carl-Johan Granlund till Aftonbladet.

Mannen har varit häktad sedan den 22 februari. Han har sedan dess inte fått träffa tvillingarnas mamma, skriver SVT Gävleborg.

De båda barnen, som föddes i december 2014, har svåra skador meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Många läkarutlåtanden”

Åtalet har skjutits upp ett flertal gånger.

– Det är en komplicerad utredning och det måste ta tid. Det är inte anmärkningsvärt, allting tar tid. Det är mycket vittnen och läkarutlåtanden, det är därför förundersökningen har tagit lång tid, säger Carl-Johan Granlund.

Mannen åtalas för att vid två tillfällen utsatt dottern för grov misshandel och att vid åtminstone ett tillfälle ha skadat sonen genom grov misshandel.

Mannens advokat, Lars Häggström, säger att han i nuläget inte kan kommentera sin klients inställning till åtalet.

Skakade pojken

I förhör har pappan uppgett att han tillfogat sina barn skador.

– Fattar inte vad dum jag är, har han sagt i förhör.

Pappan har berättat att han hållit dottern i famnen ovanför skötbordet och att han klämt hennes ben mot skötbordskanten av misstag. Läkare på Rättsmedicinalverket skriver i ett utlåtande att flickans lårbensfraktur inte kan ha uppkommit på det sätt som pappan angett i förhör.

Pappan har även berättat att han skakat pojken så att denne slagit sitt huvud i pappans bröstben. Något som rättsläkare anser stämma med de skador som pojken har på huvudet.

Barnen är i dag omhändertagna av Socialtjänsten.

Rättegången startar i Gävle tingsrätt på måndag den 11 maj.

Följ ämnen i artikeln