Inge Thulin – den globala affärsstjärnan som nobbade Trump

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:
Inge Thulin.
Foto: Sveriges Radio
Inge Thulin.

Han skapade rubriker världen över då han nobbade Trump, men är okänd i Sverige. 

I sitt sommarprat tar Inge Thulin, en stjärna inom det globala näringslivet, med oss på en resa som stavas hållbarhet, inkludering och mångfald.

Mamma och pappa är städerska respektive portvakt och dagens sommarvärd växer upp i en lägenhet i en fabrik i Malmö.

Föräldrarna dör tidigt och bara 21 år gammal är Inge Thulin ensam i världen. Där och då tyder inget på att han ska bli en mångmiljonär med hela världen som arbetsfält. 

Men Inge Thulin satsar allt, finansierar högskolestudierna i ekonomi medelst arbete som tidningsbud och badvakt och är redan vid 34 års ålder marknadsdirektör på 3M, den internationella koncernen som mest är känd för scotch-tejp och Post-it-lappar, men som säljer 50 000 olika produkter över hela världen och ligger i framkant när det gäller tekniska lösningar och innovationer.

Han gör internationell karriär, arbetar i Paris och Moskva och utses en dag till vd för ett konglomerat med över 91 000 anställda och ett börsvärde på över 1 000 miljarder kronor.

Inge Thulin utses till rådgivare till president Donald Trump, vilket visar sig inte vara en helt enkel uppgift för en näringslivsledare som har tre honnörsord: Hållbarhet, inkludering och mångfald. 

Han blir fundersam redan då USA drar sig ur klimatavtalet i Paris och får nog efter presidentens svajiga uttalanden i samband med nazistattacken i Charlottesville 2017.

Thulin hoppar av sitt uppdrag, ett beslut som toppar nyhetssändningarna i USA och han blir till sist uppmärksammad även i Sverige. 

Lågmälda nedslag här och där i livet av en person som är en superkändis i vissa miljöer och fullständigt okänd i andra. 

Redan påminnelsen om att påve Johannes Paulus II hade en viktig roll i Berlinmurens fall gör berättelsen mer intressant än vad som normalt är fallet då näringslivshöjdare brer ut sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE