Bedragare försökte lura Anne - med falskt PayPal-kvitto

Publicerad 2016-09-05

"Vill bara spola hans huvud i toaletten"

När Anne Kangasluoma skulle sälja sin motorcykel på Blocket blev hon kontaktad av en köpare från Spanien.

Men när en falsk betalningskvittens damp ned i i mejlkorgen förstod hon att allt var en bluff – och nu vill hon varna andra för den listiga bedrägerimetoden.

– Det finns garanterat fler som råkat ut för samma sak men som skäms för att berätta, säger hon till Aftonbladet.

Det var när Anne Kangasluoma, 54, från Åkersberga i Stockholm, skulle sälja sin Harley Davidson på Blocket som hon blev kontaktad av en kille från Spanien via mejl.

– Först tänkte jag att han bara var oseriös men efter att vi mejlat i nästan två veckor kändes det mer och mer trovärdigt.

Inledningsvis var mejlen ganska enkla berättar Anne men efter ett tag blev de längre och köparen var väldigt tydlig med varför han ville köpa en motorcykel från just Sverige.

– Han sa att svenska hojar var i mycket bättre skick och att det trots frakten, blev billigare än att köpa samma modell i Spanien.

Fattade att något var skumt

Inledningsvis var Anne mycket misstänksam och gjorde därför klart för köparen att hon inte skulle släppa motorcykeln förrän pengarna fanns på hennes konto. Köparen sa då att han skulle anlita en privat fraktfirma från Storbritannien som skulle frakta motorcykeln till Spanien och att betalningen skulle ske via den säkra betalningstjänsten Paypal.

Några dagar senare fick Anne ett mejl med kvittensen där det stod att pengarna betalats in men att de skulle överföras till hennes konto först efter att hon betalat in 14 500 kronor för transporten, som köparen också satt över och som skulle gå via Western Union till transportföretaget. När detta var gjort skulle Paypal sedan föra över pengarna till Annes konto. Då hon läst om liknande bedrägerifall på nätet började hon ana oråd.

– Jag fattade direkt att kvittot var en förfalskning och att det var en bluff. Det stod att det var en försiktighetsåtgärd men Paypal skulle aldrig hålla inne med pengar på det här sättet, säger Anne som medger att kvittot såg väldigt trovärdigt med Paypals uppgifter.

"Globalt branschproblem"

Lyckligtvis hann Anne aldrig överföra några pengar och kort därefter slutade köparen även att höra av sig, men då hon misstänker att hon inte är ensam om bedrägeriförsöket vill hon nu varna andra.

– Jag tycker det är allvarligt att man förfalskar dokument från Paypal och det finns garanterat fler som råkat ut för samma sak men som skäms för att berätta. Min sambo skickade tillbaka och sa att det inte blir någon affär då vi inte går på hans bullshit. Vi trodde att vi skulle göra affärer men så blir vi lurade i stället. Jag kokar när jag tänker på det och vill bara stoppa hans huvud i toalettstolen och spola.

Mårten Barkman vd för PayPal Skandinavien, säger att den här typen av bedrägerier är ett globalt branschproblem och att man kontinuerligt informerar sina kunder om hur man kan skydda sig.

- Att vårt namn står för trygghet och säkerhet är precis det bedragare vill utnyttja. Säljaren i det här fallet gjorde helt rätt som avbröt köpet när hon såg varningssignalerna, säger Mårten Barkman till Aftonbladet.

Ser aldrig pengarna igen

Enligt Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, är Annes fall ett typexempel på bedrägeriförsök.

– Det är exakt så här många nätbedragare gör. De skickar en falsk sida med betalningen och kräver tullavgift, skatt eller transportkostnad. Tyvärr går många på det och ser aldrig sina pengar igen.

Jan Olsson säger att många bedragare väljer att använda sig just av Paypal och Western Union, då det sistnämnda går att vara anonym på.

För att bäst undvika att bli lurad bör använda sunt förnuft, säkra betalningslösningar, som Jan Olsson menar att Paypal är, samt själv läsa på om hur betalningsmetoden funkar på företagets hemsida.

"Rörde inte ens hojen"

– Så fort du ska betala för det du säljer är det något som är fel. Dock blir många lite fartblinda då de ju vill ha sina saker sålda. Men varför skulle någon 400 mil bort vilja köpa en vara som de kan köpa hemma?

I stället för att skicka motorcykeln till Spanien valde Anne slutligen att sälja den till en köpare i Sverige.

– Det var två killar här och hämtade den igår. De rörde inte ens hojen förrän jag fått pengarna på kontot, säger Anne som hoppas att inte fler drabbas.