Paolo Macchiarini: Ren illvilja

Uppdaterad 2016-09-06 | Publicerad 2016-09-05

Paolo Macchiarini opererade in syntetiska luftstrupar på tre patienter när han var överläkare på Karolinska sjukhuset. Operationerna slutade i tragedier. Två av patienterna dog och en tredje vårdas på sjukhus i USA. I en granskning får nu sjukhuset massiv kritik.

Den omstridde huvudpersonen – kirurgen Paolo Macchiarini – har inte själv läst juristen Sten Heckschers utredning om skandalen på Karolinska institutet (KI).

Men han har ändå sin uppfattning klar om varför utredningen har så skarpa ordalag om att han själv anställdes: ren illvilja.

"Jag har aldrig gjort mig skyldig till misskötsel av forskning, och har alltid gjort mitt bästa för mina patienter. Mina laboratorieresultat har alltid beskrivits att vara utanför normen, medan i själva verket många grupper gör exakt samma typ av forskning som vi (...) och den här forskningen har pågått i årtionden. Vi är endast en grupp bland många i världen som arbetar inom området. Påståendena om misskötsel inom min forskningsgrupp är, enligt min uppfattning, rent illvilliga, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

TT