Näringslivstopp och läkare kopplas till skandalbolag

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-04-04

Flera svenskar har undanhållit miljonbelopp från staten med hjälp av Panamabolaget Mossack Fonseca.

En 58-årig näringslivstopp fick en skattesmäll på närmare 40 miljoner och en 68-årig läkare överförde miljoner till ett skatteparadis.

– Det är på mycket oskyldig nivå och inget jag vill prata om i media, säger läkaren.

Mellan 400 och 500 svenskar tros förekomma i Panamadokumenten. De läckta dokumenten visar hur advokatbyrån Mossack Fonseca hjälpt rika personer att gömma pengar med hjälp av brevlådeföretag i skatteparadis.

Skatteverket har sedan tidigare granskat flera personer och hittat kopplingar till bolaget i Panama. Enligt handlingar som Aftonbladet tagit del av är en dem en 58-årig näringslivstopp som dragit in mångmiljonbelopp genom olika it-företag. 2012 åkte han på en skattesmäll på närmare 40 miljoner kronor eftersom Skatteverket ansåg att han undanhållit utdelning från aktietransaktioner - totalt närmare 47 miljoner kronor.

Använde brevlådeföretag

Enligt Skatteverket förflyttade ett av mannens bolag ett mångmiljonbelopp till ett brevlådeföretag i Panama med samma adress som Mossack Fonsceca.

En annan svensk företagare, en 67-årig man numera bosatt i Schweiz, upptaxerades 2014 med 5,5 miljoner kronor efter att Skatteverket upptäckt pengaförflyttning till ett bolag på Mossack Fonsecas adress på Samoa.

En tredje person, som arbetar som läkare och som driver en privat mottagning, utreddes 2014 av Skatteverket. Den 68-åriga läkaren misstänktes totalt ha tagit ut över sju miljoner kronor från sitt bolag, men inte betalat någon skatt i Sverige. Pengarna flyttades till ett bolag i Seychellerna som var kund hos Mossack Fonseca.

"Kommit med på felaktiga villkor"

I slutet av 2014 beslutade Förvaltningsrätten att Skatteverket skulle få tillstånd att leta efter bevis på läkarens mottagning.

När Aftonbladet når läkaren säger han att han inte har tid och prata. Innan han lägger på luren säger han att det är "på en oskyldig nivå". Han säger sig inte känna till Mossack Fonseca.

– Det har nog kommit med på helt felaktiga villkor.

Det är ännu oklart om de tre personerna även återfinns i de läckta Panamadokumenten. Skatteverket kommer nu vända sig till de som har dokumenten för att kunna undersöka de med svensk anknytning.