Islands statsminister avgår – oppositionen kräver nyval

Publicerad 2016-04-05

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Islands statsminister, har bestämt sig för att avgå, skriver isländska Visir. Koalitionspartnern i regeringen, Självständighetspartiet är delvis positiva till förslaget om att vice ordförande för Framstegspartiet tar över, men oppositionen rasar.

– Så här får det inte gå till i ett demokratiskt land, säger Asta Helgadottir, parlamentsledamot för oppositionspartiet Piratpartiet till DN.

Tidningen skriver att Gunnlaugsson stiger åt sidan som statsminister, men fortsätter som ordförande för Framstegspartiet. Vice ordföranden Sigurður Ingi Jóhannsson meddelade nyheten på tisdagen och kommer att ta över som statsminister.

Finansminister Bjarni Benediktsson, ledare för Självständighetspartiet som tillsammans med Framstegspartiet sitter i regeringen, har i en tv-intervju sagt att nästa val är så snart, så nyval behövs inte.

Vill att fler avgår

Detta går däremot inte hem hos oppositionen.

– Så här får det inte gå till i ett demokratiskt land. Den här typen av maktarrangemang som vi ser i Framstegspartiet är löjligt, säger Astra Helgadottir, parlamentsledamot största oppositionspartiet Piratpartiet till Dagens Nyheter.

– Vi vill ha nyval, Island behöver nyval för att förtroendet för isländsk politik ska återvända.

Hon påpekar också för tidningen även två andra ministrar i regeringen, Bjarni Benediktsson och inrikesminister Olof Nordal, har gömt pengar i skatteparadis enligt Panamadokumenten.

– Det räcker inte att statsministern avgår.

Piratpartiet fick 23,9 procent av väljarnas stöd i en opinionsundersökning från mars 2015, mer än något annat parti.

Även Vänsterpartiet – de grönas ledare Katrín Jakobsdottir är missnöjda med förslaget.

– Det är tydligt att vårt krav på nyval står fast, säger hon till Reuters.

”Kan fortfarande bli nyval”

Gunnhildur Lily Magnusdottir, lektor i statsvetenskap vid Malmö högskola, instämmer i att man inte ska dra för stora slutsatser än.

– Det enda vi vet är att statsministern avgår, säger hon. Än så länge säger förslaget att Gunnlaugsson avgår, men fortsätter som partiledare. Den nya statsministern (Jóhannsson) kommer också från Framstegspartiet och det är inte säkert att det andra regeringspartiet, Självständighetspartiet, accepterar detta.

Tidigare under tisdagen meddelades att Gunnlaugsson begärt upplösning av parlamentet och att nyval ska utlysats, något som stoppades av presidenten.

– Det är ovanligt att en president säger nej till ett nyval, jag tror inte att det har hänt förut, säger Gunnhildur Lily Magnusdottir.

Men kan det fortfarande bli aktuellt med nyval?

– Ja, om det andra regeringspartiet inte accepterar förslaget och inte heller folket gör det kan det mycket väl bli så.

– Att statsministern avgår kanske bara är första steget för att lösa den här politiska krisen.

”Islänningarna besvikna och frustrerade”

Hon säger att de senaste avslöjandena skadat Islands rykte.

– Islänningarna är väldigt besvikna och frustrerade. Man har jobbat hårt för att återuppbygga landets rykte efter finanskrisen och ingen vill att landets ledare ska hamna i sådana sällskap.

– Även om Gunnlaugsson tekniskt sett inte gjort något olagligt signalerar beteendet att han inte litar på den isländska kronan, genom att gömma pengarna utomlands. Dessutom är folket arga och frustrerade över statsministerns beteende i SVT-intervjun, säger Gunnhildur Lily Magnusdottir.

Enligt en BBC-producent på plats utanför parlamentet samlas folket för fler demonstrationer.

”De vill ha bort regeringen”, skriver han på Twitter.

”Det viktigaste är att sanningen kommer fram”

Mannen som ställde frågorna i den numera kända SVT-intervjun, Uppdrag gransknings Sven Bergman, säger att han och Joachim Dyfvermark är väldigt stolta över att vara en del av den stora granskningen av Panamadokumenten.

– Sen att det blir de här konsekvenserna är utanför mitt tyckande. Det viktigaste är att sanningen kommer fram. Det här visar att gränsöverskridande journalistik är viktigt, säger han.

Han berättar att de just nu klipper och producerar morgondagens Uppdrag granskning för fullt och att han har tät kontakt med sin medarbetare på Island, Johannes Kristjansson från Reykjavik Media.

– Det ser man ju på bilderna från gårdagens stora protester, att medborgarna är arga och besvikna över statsministern i intervjun.

– Men det intressantaste är inte att han reser sig och går, det kan jag förstå. Det riktigt intressanta är när han säger att allt finns i deklarationen, något han senare ändrar till att det ”är ett misstag”. Vi har ju kunnat visa att allt inte finns i deklarationen.

Följ ämnen i artikeln