Alans pappa: Bilden förändrade ingenting

Publicerad 2016-09-02

Det har gått ett år sedan bilden på Alan Kurdi fick Europa att stanna upp.

Tonen i flyktpolitiken förändrades. Men vad hände sedan?

Nästan ingenting, enligt Alans pappa Abdullah Kurdi.

– Folk dör fortfarande och ingen gör någonting åt det, säger han till tyska Bild.

Alan Kurdi blev bara tre år.

På måndagen räddade den italienska kustbevakningen 6 500 personer. På onsdagen hittade de tre personer döda i en båt. Under torsdagen räddades 1 725 migranter utanför Lybiens kust.

Nya siffror visar att 14 000 räddats ur Medelhavet – bara de senaste fem dagarna. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den största delen av båtarna har varit mindre, uppblåsbara gummibåtar. Det förhållandevis goda vädret under sommaren gör att stora mängder migranter fortfarande ger sig ut på den farliga resan.

”Ingen gör någonting”

Det har nu gått exakt ett år sedan ett av barnen som försökte korsa Medelhavet blev en världsnyhet. Bilden på treårige Alan Kurdi, uppspolad död på den grekiska stranden, fick Europas politiker att stanna upp och ändra ton i flyktingfrågan.

Men det räckte inte långt, säger Alans pappa Abdullah Kurdi i en intervju med tyska tidningen Bild.

– Efter att min familj dog sa politikerna ”Aldrig igen!”. Alla hävdade att de ville göra något för att den bilden berörde dem så mycket. Men vad händer i dag? Folk dör fortfarande och ingen gör någonting åt det.

Vill varna andra flyktingar

3 168 flyktingar har drunknat på Medelhavet i år hittills, enligt den internationella hjälporganisationen IOM. Det är 500 fler än under perioden januari-augusti förra året. Utöver treårige Alan dog Abdullahs femårige son Galip och hans 35-årige fru Rehab.

– Jag vill berätta för flyktingar i flyktinglägret att de inte ska göra samma resa. Faran är alltför stor. Det är inte värt det, säger han till Bild.

Men han tycker samtidigt att det var rätt att bilden fick så stor spridning.

– De här sakerna måste visas för att göra det tydligt för folk vad som pågår. Men i slutändan förändrade bilden inte mycket. Skräcken i Syrien måste få ett slut, säger Abdullah Kurdi.

Följ ämnen i artikeln