Rovfåglar dåligt skyddade under flyttningen

Roland Johansson/TT

Uppdaterad 2019-01-24 | Publicerad 2019-01-23

Rovfåglar och tranor är dåligt skyddade när de koncentreras på vissa platser under flyttningen.

I en ny analys har forskare för första gången identifierat alla viktiga flaskhalsar för fåglarna i Sverige och övriga Norden – och varnar för vindkraft i dessa områden.

– I Sverige är vi vana vid att skydda häckande fåglar, men är betydligt sämre på att skydda dem när de flyttar, säger Per Hansson, fågelforskare knuten till Umeå universitet.

Flyttande fåglar har räknats och rapporterats av frivilliga ornitologer i alla nordiska länder under många år. Analysen bygger på 140 000 sådana rapporter och omfattar nio rovfåglar, samt vit stork och trana.

Alla dessa arter är så kallade termikflyttare. Det innebär att de glidflyger på gynnsamma vindar och därför ansamlas i vissa områden.

Okända flaskhalsar

Några sådana platser, som Falsterbo i Skåne och Ottenby på Öland, är välkända men andra är ganska obekanta – trots många flyttande rovfåglar.

I analysen pekas nio områden ut i Norden som extra viktiga. Viktigast av alla är passagen från Falsterbo till Stevns Klint i Danmark.

Som nummer två kommer norra Öresund mellan Helsingborg och Helsingör.

– Det är något av en överraskning. Norra Öresund är inte så känt i sådana här sammanhang, säger Per Hansson.

Dåligt skyddade

En annan överraskning är Stockholms södra skärgård. Även norra Kvarken är tämligen okänt som flyttlokal.

Per Hansson anser att alla de nio viktigaste platserna bör skyddas mot exploatering. I dag är många av dem bristfälligt skyddade. Exempelvis bör inte vindkraftverk anläggas där eftersom de kan vara dödligt farliga för stora glidflygande fåglar.

– Vid Kvarken i Västerbotten finns det några vindkraftparker som är olyckligt placerade. Och vindkraftparken i Rögle i Skåne ligger helt fel. Där dör ofta rovfåglar, säger han.

– Det är viktigt att myndigheterna tar in det här i sin planering. Det är inga stora områden det rör sig om. De är ganska små till ytan. Att få till ett kostnadseffektivt skydd är ganska lätt.

Följ ämnen i artikeln