Nämndeman för V försvarar slag mot ”upprorisk fru”

Uppdaterad 2021-11-15 | Publicerad 2021-11-13

I religiösa texter har mannen försvarat att en ”upprorisk fru” blir slagen.

Han förespråkar månggifte och sharialagar.

Och han skriver att kvinnans viktigaste plats är i hemmet.

Samtidigt är han vänsterpartistisk nämndeman i Göteborgs tingsrätt och har dömt i flera mål där kvinnor utsatts för hot och våld i nära relation, avslöjar Doku.

Mannen, som är i 70-årsåldern, utsågs till nämndeman 2019.

Samtidigt har han under lång tid skrivit religiösa texter som publicerats hos en rad islamiska föreningar och moskéer, enligt stiftelsen Dokus granskning. Oftast har de haft en koppling till Muslimska brödraskapet.

Nämndemannen har i flera skrifter refererat till organisationens andlige ledare Yusuf al-Qaradawi. Han har skrivit att det är flickors plikt att täcka sig från och med puberteten, försvarat polygami och sharialagar och förklarat att kvinnans väsentliga roll i samhället är som mor och hustru i hemmet, uppger Doku.

Försvarar slag mot ”upprorisk fru”

I en av texterna, sammanställd efter ett original från Muslimska brödraskapet i Nordamerika, skriver nämndemannen om ”konflikter i äktenskapet”. Han konstaterar att koranen inte uppmanar till eller tolererar våld i familjen. Sedan följer ändå ett stycke som legitimerar våld mot kvinnor.

”I extrema fall, då hustrun beter sig upproriskt, och större skada, så som skilsmässa, därför är ett troligt alternativ, tillåter den mannen att ge sin fru ett lätt slag som inte får träffa ansiktet, inte orsaka någon fysisk skada på kroppen eller lämna någon form av märke. Detta gör det mer till en symbolisk åtgärd än en straffande. Det kan, i vissa fall, tjäna till att göra hustrun uppmärksam på allvaret om hon skulle fortsätta med sitt oresonliga uppförande”, skriver nämndemannen enligt Doku.

Har dömt i kvinnomål

Som nämndeman har mannen dömt i flera mål om hot, olaga frihetsberövande och misshandel av kvinnor i nära relation, uppger Doku.

En av domarna föll efter ett åtal där de inblandade beskrevs som gifta enligt islamisk rätt. Den misstänkte mannen dömdes till sex månaders fängelse för två fall av misshandel och ett fall av olaga frihetsberövande.

Nämndemannen var ensam skiljaktig och ville döma den åtalade för bara ett fall av ringa misshandel.

”När det gäller åtalet för olaga frihetsberövande anser jag att målsäganden hade flera möjligheter att lämna den tilltalade eller be om hjälp från utomstående, varför det inte är visat att det varit frågan om ett olaga frihetsberövande. Målsäganden har vidare ändrat sitt vittnesmål flera gånger och är därmed inte så trovärdig att hennes uppgifter kan ligga till grund för bedömningen i målet”, skrev nämndemannen enligt Doku.

Han har även varit ensam skiljaktig och ifrågasatt det kvinnliga brottsoffrets trovärdighet i ytterligare en dom där en man dömdes för kvinnomisshandel i nära relation.

Ska utredas av partiet

Vänsterpartiet ska nu utreda nämndemannen internt efter avslöjandet. Distriktsordföranden Håkan Eriksson uppger i en skriftlig kommentar till Doku att ”de citat som lyfts fram inte återspeglar Vänsterpartiets värdegrund”:

”Vi behöver utreda om personen delar de citerade uppfattningarna. Det kommer att hanteras enligt våra stadgar och rutiner”.