Krisen mellan Belarus och EU

”Flyktingar stormar gränsen mellan Polen och Belarus”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Stämningen vid gränsen mellan Belarus och Polen är mer spänd än på länge.

Flyktingar försökte på måndagen storma den polska gränsen.

Polens vice utrikesminister räknar med skottlossning under dagen.

EU:s sanktioner mot Belarus sedan Aleksandr Lukasjenko utropade sig till segrare i det omtvistade presidentvalet förra året har lett till en flyktingkris vid den polsk-belarusiska gränsen.

Sedan flera månader har flyktingar från Mellanöstern lockats till Belarus med löften om att kunna ta sig in i EU. Som en hämnd mot EU har belarusiska soldater släppt fram flyktingarna till gränsen, vilket resulterat i konfrontationer med polska soldater där flyktingar har dött och skadats.

Liknande situationer har utspelat sig vid Belarus gränser mot Lettland och Litauen. Totalt sju flyktingar har dött i försöken att ta sig in i EU från Belarus.

Ska ha försökt storma gränsen

På måndagsförmiddagen visade den belarusiska oppositionens nyhetskanal Nexta Live filmklipp från gränsen mot Polen, där hundratals flyktingar hade samlats på den belarusiska sidan.

Polska försvarsministeriet lade under måndagseftermiddagen upp flera filmklipp på Twitter som visade hur flyktingar försökte riva gränsstängslet och klippa sönder taggtråden i stängslet. Polska soldater sprutade i sin tur tårgas mot flyktingarna.

Stormningsförsöket lyckades inte, enligt Tass, som citerar den polska gränsmyndighetens pressekreterare Katarzyna Zdanovitj:

– Ett försök gjordes att riva ner stängslet, men det stoppades. Kanske försöker de igen, men flyktingarna befinner sig fortfarande på den belarusiska sidan av gränsen.

Polska antiterroriststyrkor har sänts till gränsen, enligt Nexta Live. Den polska vice utrikesministern Piotr Wawrzyk uttalade sig i polsk radio under måndagen, enligt Reuters.

– Belarus försöker skapa en allvarlig situation, helst med skottlossning och skador. Enligt mediarapporter förbereder Belarus en stor provokation nära Kuznica Bialostocka, där ett försök till masspassage av gränsen kommer att ske, sade Wawrzyk.

Totalt finns 12 000 soldater på plats för att försvara gränsen, uppger försvarsminister Mariusz Blaszczak enligt tidningen The Guardian.

”Hybridtaktik”

Nato beskrev Belarus användning av flyktingar som en militär-politisk ”hybridtaktik” för att försöka destabilisera EU och uttalade sitt stöd för Polen under måndagen, uppgav AFP.

Aleksandr Lukasjenko har upprepade gånger förnekat att Belarus försöker skapa en flyktingkris. Han sade i juni att han inte kommer att försöka hindra flyktingarna från att ta sig till EU, och hävdade då att unionen hade inlett ett hybridkrig mot Belarus, enligt tidningen Meduza.

Den polske premiärministern Mateusz Morawiecki skriver på Facebook att ”den polska gränsen är inte bara ett streck på en karta, gränsen är helig – polskt blod har spillts för den”.

Enligt nyhetskanalen Nexta Live är flyktingarna vid den polsk-belarusiska gränsen kurder som planerade att gå längs en väg till gränsövergången Bruzgi och lagligt be polackerna att släppa in dem i landet. Men belarusiska gränsvakter jagade i stället bort flyktingarna från vägen, ut i skogen, enligt Nexta Live.

När solen gick ner sent på måndagseftermiddagen satte många flyktingar upp tält och gjort upp eldar på den belarusiska sidan av gränsen, rapporterade Sputnik Belarus.

ANNONS

Spara totalt 4980 kr när du köper en iPhone12 inklusive AirPods pro hos MediaMarkt.

Extern länk från MediaMarkt SE

Beställ här

Flygbild över gränsen mellan Belarus och Polen.
Flyktingar samlas igen vid gränsen mellan Belarus och Polen. Bild från 1 september.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen mellan Belarus och EU

Aleksandr Lukasjenko

Belarus

Polen

Migration