Ex-soldaten Patric skickar tillbaka medaljen: Helruttet

Uppdaterad 2021-08-11 | Publicerad 2021-08-10

Den tidigare soldaten Patric Bottne tycker det är fel att inte ge asyl åt tolkarna som hjälpt svenska styrkor i Afghanistan.

Nu skickar han tillbaka sin förtjänstmedalj till regeringen.

– Det känns bara helruttet.

Grännabon Patric Bottne, 50, jobbade som militär i 15 år. Under 2004 tjänstgjorde han i Kabul under några månader för den svenska ISAF-styrkan.

Han berättar att tolkarna var en del av förbandet och räknades som stridskamrater.

– De var med på stridsfältet med oss soldater. Egentligen utsattes de för mer fara än vad vi gjorde. De fick medla när vi soldater befann oss i kniviga situationer, säger han.

”Bara dumheter”

Precis som alla andra har Patric Bottne följt nyheterna om Afghanistan. Om talibanerna som tar över allt mer. Och om tolkarna som bistått svenska styrkor, men nu får avslag på sina asylansökningar.

– Det är bara dumheter. Det handlar om att man inte vill. Vill man skulle de vara här om några dygn.

– Det är fel. Men jag kunde inte komma på hur man skulle bryta genom bruset. Det är bara massa politik, jag kan inte göra någonting.

Patric Bottne tjänstgjorde i Kabul 2004.

”Osolidariskt och fegt”

Alla svenskar som varit en del av utlandsstyrkan får en förtjänstmedalj när de kommer hem. Som en symbolhandling har Patric nu valt att skicka tillbaka sin medalj till regeringskansliet.

I kuvertet tillsammans med medaljen ligger ett brev adresserat till statsminister Stefan Löfven. Där skriver han att han ”skäms över regeringens osolidariska och fega agerande”.

– Jag har en kompis som inspirerades och gjorde samma sak. Och jag har sett andra lägga upp bilder i sociala medier att de skickar tillbaka sina medaljer.

 Som en symbolhandling har Patric valt att skicka tillbaka sin förtjänstmedalj till regeringskansliet.

Kritik från oppositionen

Nu finns omkring 15 tolkar i Afghanistan som arbetat för svenska styrkor. Oppositionen har kraftigt kritiserat regeringen för att de inte agerar för att tolkarna ska beviljas asyl i Sverige.

Regeringen har dock menat att det skulle vara ministerstyre och något som inte är förenligt med svensk grundlag.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har kallats till försvarsutskottet och Moderaterna hotade på måndagskvällen med ett utskottsinitiativ om regeringen inte agerar omedelbart.

Justitieministern: Arbete pågår

På tisdagen meddelade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att regeringen och myndigheterna ändå arbetar för att försöka lösa situationen.

Ett arbete pågår med att identifiera personer som kan bli aktuella för vidarebosättning i Sverige.

Försvarsmakten och Migrationsverket gör nu ett jobb för att identifiera om det kan finnas ytterligare individer som kan komma ifråga för vidarebosättning, säger han till Aftonbladet.

”Är en hederssak”

2014 tog svenska myndigheter fram ”den särskilda ordningen”, som gjorde att ett tjugotal lokalt anställda afghaner och deras familjer kunde komma till Sverige som kvotflyktingar.

Patric Bottne hoppas att något liknande händer igen.

– Det är en hederssak. Det de gjort för oss därnere... de utsattes redan då för en sådan fara. Det är inget snack om det.