Rapport: Afrika vaccindiskrimineras

TT-Reuters

Publicerad 2021-12-06

Mo Ibrahim grundare av och ordförande för Mo Ibrahim Foundation. Arkivbild.

Afrikas länder har små chanser att få kontroll över covid-19-pandemin om inte 70 procent av befolkningen är vaccinerade i slutet av 2022, men ”extrem vaccindiskriminering” lämnar kontinenten på efterkälken, menar en ny rapport.

Bara fem av Afrikas 54 länder är på väg att nå Världshälsoorganisationens mål att minst 40 procent av befolkningen ska vara fullvaccinerad före årets slut. Det skriver organisationen Mo Ibrahim Foundation i en rapport om covid-19 i Afrika.

En av 15 afrikaner har blivit helt vaccinerad, mot nästan 70 procent i G7-länderna (Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA), enligt uppgifter från stiftelsen, skapad av den sudanesiske miljardären och filantropen Mo Ibrahim, som också är dess ordförande.

”Från början av den här krisen har vår stiftelse och andra afrikanska röster varnat för att ett ovaccinerat Afrika kan bli en perfekt grogrund för varianter”, säger Ibrahim ett uttalande.

”Uppkomsten av omikron påminner oss om att covid-19 förblir ett globalt hot och att vaccinering av hela världen är den enda vägen framåt”, fortsätter han. ”Ändå fortsätter vi att leva med extrem vaccinationsdiskriminering, och Afrika i synnerhet hamnar på efterkälken.”

Covidvaccin har från början varit en bristvara i Afrika eftersom rikare länder fick de första leveranserna från läkemedelsföretag och det globala vaccindelningsprogrammet Covax fick en långsam start. Leveranserna av vaccin till Afrika har ökat under de senaste månaderna, men svaga hälso- och sjukvårdssystem samt begränsad infrastruktur gör att det går långsamt att få ut vaccin till befolkningen, säger rapporten.