Stänger ner efter katastroflarmet: ”Vi är i nödläge”

Publicerad 2021-09-17

Myndigheterna i provinsen Alberta i Kanada tog bort pandemirestriktionerna i somras.

Nu är intensivavdelningarna överfyllda och läkarna står inför att tvingas välja bort de svårast drabbade.

– Vi hade fel, säger provinsens försteminister Jason Kenney som utropar folkhälsonödläge och stänger ner samhället igen.

Efter larm från läkare och opposition tvingades provinsregeringen i Alberta i västra Kanada under onsdagskvällen krypa till korset och göra det som de lovat att aldrig göra: Stänga ner igen.

I juni menade Albertas Anders Tegnell, folkhälsochefen Deena Hinshaw, att pandemifasen av coronasmittan var över och att man gått in i en epidemifas av sjukdomen.

Det fick regeringen med försteminister Jason Kenney att utlova ”den bästa sommaren någonsin”. Man avvecklade restriktionerna och lät invånarna leva som vanligt igen.

I ett utspel som man nu fått ångra lovade man också att aldrig genomföra en ny nedstängning.

Facit blev inte vad provinsen med Edmonton som huvudstad och sammanlagt 3,6 miljoner invånare hade hoppats på.

Läkarna katastroflarmade

Sedan mitten av sommaren har coronafallen stadigt klättrat uppåt och med det inläggningarna på sjukhusen.

I måndags skrev fler än 60 läkare med infektionssjukdomar som specialitet ett öppet brev till Jason Kenney där de varnade för en annalkande katastrof om inte regeringen backar på sina löften och stänger ner, skriver The Guardian.

Under onsdagen slog Alberta ett dystert rekord då totalt 218 covid-19-sjuka vårdades på provinsens intensivvårdsavdelningar.

Som jämförelse motsvarar de siffrorna att drygt 600 personer skulle vårdas på iva i Sverige. Som mest vårdades 558 personer på iva här under den första vågens härjningar förra våren. Just nu vårdas 43 covid-19-sjuka på svenska intensivavdelningar.

Intensivvårdssjuksköterskan Claire Wilkinson tar hand om en 47-årig kvinna med covid-19. Kapaciteten på flera intensivvårdsavdelningar är nådd och sjukvården larmar om kaos.

Kan tvingas välja bort sjuka

Läkare i Alberta har larmat om att kapaciteten på iva har slagit i taket och om inte trenden bryts måste man snart börja sortera bland patienterna och välja vilka man ska ge livräddande vård.

Sjukvården bekräftar att läkare och sjuksköterskor inom covidvården just nu får utbildning i triage, processen att prioritera och sortera patienter, inför ett läge där behovet av vård blir större än utbudet av sängar, respiratorer och annan utrustning.

Men man uppger att sådana rutiner ännu inte införts och att man ser det som en ”absolut sista utväg”, skriver kanadensiska Global News.

– Det är inte enkelt att gå till jobbet varje dag och se människor i 30-årsåldern dö, säger en iva-sjuksköterska i Edmonton till The Guardian.

– Att hjälpa anhöriga ta avsked och genomföra alla rutiner som krävs i slutet av någons liv är värre än någon kan tänka sig.

På en presskonferens under onsdagskvällen meddelade till slut försteminister Jason Kenney att restriktionerna man tog bort nu återinförs i provinsen.

Skyltar över kanadensiska motorvägar manar till försiktighet: ”Undvik onödigt resande”.

Folkhälsonödläge

– Regeringen utropar folkhälsonödläge, sa han enligt Global News.

– Om vi inte saktar ner spridningen av smittan, särskilt bland ovaccinerade, kommer vi helt enkelt inte kunna ge lämplig vård för alla som blir sjuka.

Försteministern erkände också att han hade fel som lyssnade på sin folkhälsochef och förmedlade att pandemifasen var över i somras.

Han sa dock att han fortfarande har förtroende för henne och att pandemin i Alberta nu främst var ”en pandemi bland de ovaccinerade”.

– Jag säger inte detta för att stigmatisera någon, sa Kenney men tillade att beslutet att inte ta sprutan ”inte bara handlar om ett individuellt val” eftersom dessa människors motvilja är anledningen till att sjukhus och intensivvårdsavdelningar är överfulla med covid 19-patienter.

På flera håll i Kanada demonstreras det mot coronarestriktioner, vaccinpass och andra åtgärder. Här ett gäng som samlats utanför Foothills Hospital i Calgary, Alberta.

Enligt försteministern har ungefär 90 procent av de nuvarande covidpatienterna på sjuhusen valt att inte vaccinera sig.

Kenney menar att en anledning till att den fjärde vågen slagit in med sådan kraft i Alberta utöver de avvecklade restriktionerna är att man ligger i botten i Kanada i graden av vaccinering.

Välkända restriktioner

Men i ett internationellt perspektiv ligger man ganska bra till. Nästan 79 procent av invånarna över 12 år har tagit första sprutan. 71 procent av dessa är fullt vaccinerade, skriver The Guardian.

De restriktionerna som infördes under torsdagen är plågsamt välkända för alla efter ungefär 18 månader in i denna pandemi:

Återgång till hemjobb, högst tio personer får träffas i privata sammankomster, man får endast umgås med medlemmar från ytterligare en familj inomhus, stora inskränkningar på inomhusaktiviteter, endast utomhusservering på restauranger, ingen alkoholservering efter klockan 22 och så vidare.

Offentliga sammankomster som arenor och nöjesanläggningar får endast ta emot en tredjedel av det tillåtna åskådarantalet och man får bara gå till sådana ställen tillsammans med medlemmar ur sin egen familj.

Man inför också vaccinpass för företag som vill ha sina anställda på plats och för vissa inomhusaktiviteter.

Folkhälsochefen Deena Hinshaw beklagade under presskonferensen sina rekommendationer i somras, men säger att hon tog beslutet baserat på den information som fanns tillgänglig då.

Nu säger hon att alla måste jobba tillsammans för att kämpa ner smittan och att den fjärde vågen är värre än någon av de tidigare.

– Utmaningen vi står inför är unikt svår, säger hon enligt Global News.

Folk protesterar mot vaccin och coronarestriktioner utanför ett sjukhus i  provinsen Alberta i Kanada.

Möts av hård kritik

Oppositionen har varit stenhård i sin kritik mot Jason Kenney och hans konservativa regering.

Rachel Notley partiledare för NDP, motsvarande Socialdemokraterna, menar att de återinförda restriktionerna kommer alldeles för sent och slår fel eftersom provinsen inte inför vaccinpass på en bredare front.

Försteminister Jason Kenney ville egentligen inte införa passen över huvud taget på grund av stort motstånd bland de egna anhängarna.

– Alla i Alberta tvingas betala priset för hans feghet. Fyra vänner kan inte träffas för ett parti bridge längre, även om de är vaccinerade. Det är inte rättvist och det är inte deras fel, säger hon till Global News.

– De invånare som följde rekommendationerna och tog vaccinet direkt straffas.

Alberta hade 1 609 bekräftade coronafall under onsdagen. Andelen positiva fall bland testade var 10,5 procent.

Fältsjukhus på en parkeringsplats utanför ett överfullt kanadensiskt sjukhus.

DAILY Australien – ett land bakom lås och bom

Aftonbladet Daily med Miriam Troon, bosatt i Melbourne, Australien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen