Utmaning för SD att fylla nya stolar

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2022-09-17

Den senaste mandatperioden har var fjärde lokal SD-politiker hoppat av sitt uppdrag i förtid och vid valdagen stod 65 SD-stolar tomma ute i kommunerna.

Nu ser Sverigedemokraterna ut att öka med runt 290 kommunmandat.

– Jag hoppas att vi inte hamnar i en situation där det blir tomma stolar, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

För fyra år sedan blev Sverigedemokraterna det tredje största partiet ute i kommunerna efter Socialdemokraterna och Moderaterna. Då erövrade SD 1 806 kommunfullmäktigemandat i hela riket – nu ser partiet ut att öka till runt 2 100 mandat.

– Det är klart att det är bra resultat och ett gott betyg. Det ser fantastiskt ut, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

TT: Kommer ni att kunna fylla alla nya stolar i landets kommunfullmäktige?

– Det hoppas jag. Vi har haft väldigt många kandidater, vi hade fler kandidater i detta valet än det föregående. Jag hoppas att vi inte hamnar i en situation där det blir tomma stolar naturligtvis.

65 tomma SD-stolar

Direkt efter valet 2018 stod dock 21 SD-stolar tomma ute i landet och runt årets valdag var antalet tomma SD-stolar uppe i 65. Hur utvecklingen sett ut under mandatperioden finns det ingen statistik på.

Under den föregående mandatperioden har SD dessutom tappat drygt var fjärde kommunpolitiker – 26 procent av politikerna som valdes på valdagen 2018 har hoppat av sitt förtroendeuppdrag. I absoluta tal rör det sig om 460 politiker.

– Det är klart att målet måste vara att avhoppen är så få som möjligt, kommenterar Richard Jomshof.

Samtidigt har SD en positiv trend kring andelen avhopp. Mandatperioden 2010–2014 hoppade 40 procent av de folkvalda sverigedemokraterna av i förtid ute i kommunerna – 2014–2018 var siffran 32 procent och nu ligger den på 26 procent. Numera är det Miljöpartiet som är ”sämst i klassen” med 29 procent.

– Det är bra att det går åt rätt riktning. Sedan finns det alltid kandidater, och det kan jag tänka mig gäller alla partier, som ställer upp mer som utfyllnadsnamn. Den mängden måste minska. Det är jätteviktigt, speciellt när vi nu ökar i storlek och får fler mandat, säger Jomshof.

Tidigare studier visar att förtida avhopp bland kommunpolitiker beror på olika privata snarare än olika politiska skäl. Den vanligaste orsaken är att en folkvald flyttar från kommunen och då får man inte sitta kvar i fullmäktige. Andra vanliga skäl är att det är svårt att kombinera med arbetslivet eller att hälsan har försämrats.

Hittat rätt storlek

För SD har det varit lättare att hantera kraftiga ökningar och att få kommunpolitiker att sitta mandatperioden ut i distrikt där partiet varit etablerade under en längre tid, uppger Jomshof. Generellt sett var valet 2018 ett trendbrott, anser partisekreteraren.

– Det var det första valet där vi kunde fylla ut kostymen på riktigt. Både innan och efter valet. Tidigare har det känts som att när man närmar sig ett val har man växt i kostymen, men så får vi massa nya mandat och då blir kostymen för stor igen. Då får vi kämpa med att försöka fylla den. Nu, och även 2018, känns det som att vi har hittat rätt storlek på kostymen, säger Richard Jomshof.