Ännu en kvinna anklagar influencern för övergrepp

Berättar för Aftonbladet: ”Tate ströp mig så jag svimmade – det var våldtäkt”

Uppdaterad 2023-06-20 | Publicerad 2023-06-07

Den kontroversielle influencern Andrew Tate sitter i husarrest i Rumänien, misstänkt för människohandel och våldtäkter.

Samtidigt vill nu en fjärde kvinna i hans hemland Storbritannien ställa honom till svars för övergrepp där.

– Han ströp mig så hårt under sex att jag svimmade. Han upprepade att han ägde mig, berättar ”Anna”, 30, i en unik intervju för Aftonbladet.

Övergreppen ska ha ägt rum för runt tio år sedan i Luton där före detta kickboxaren och influencern Andrew Tate bodde då. Han blev sen känd via brittiska Big Brother och som sociala medier-kändis med misogyna åsikter.

”Anna” heter egentligen något annat, är i dag 30 år och arbetar inom medievärlden i London.

Hon beskriver hur hon först upplevde Andrew Tate, som hon träffade på en nattklubb där han var med sin bror Tristan, som ”extremt charmig”.

– Jag känner nu, efter det som hände mig, att hans internetpersonlighet är mer lik verkligheten än personen jag först träffade. Hans attityd mot kvinnor är farlig, säger Anna till Aftonbladet, som är den enda svenska tidning som fått intervjua henne.

Andrew Tate.

Fjärde brittiska kvinnan att träda fram

Tidigare har tre andra brittiska kvinnor vittnat om misstänkta övergrepp som Tate ska ha begått fram till 2016, då han lämnade Storbritannien och flyttade till Rumänien. Kvinnornas anklagelser rör misshandel och våldtäkter, och även strypning med ett bälte.

Redan 2015 arresterades Tate av brittisk polis, men utredningen lades ner. Nu har kvinnorna startat en crowdfunding-kampanj för att få medel att driva ärendet vidare civilrättsligt.

– Vi vet inte exakt varför fallet inte drevs till åtal, men hoppas nu att polisen ska öppna utredningen igen, säger Jack Beeston, en av kvinnornas advokater, till Aftonbladet.

Enligt advokatteamet från McCue Jury & Partners finns bevis för övergreppet mot Anna, som de är beredda att presentera inför domstol. Det ska även finnas vittnesmål från personer som hon har berättat för om händelsen genom åren.

Blev medvetslös: ”Sa att han ägde mig”

Enligt Anna tog Tate så hårt stryptag på henne när de hade sex att hon tappade medvetandet, och var rädd för sitt liv.

– Han slutade inte, och jag var inte stark nog att slåss mot honom. Han upprepade att han ägde mig. Det var en våldtäkt. Det är svårt att komma över det, det var skrämmande och traumatiskt, säger hon.

Det tog lång tid innan Anna insåg att det var ett övergrepp hon utsatts för, men de andra kvinnornas vittnesmål har gett henne mod att träda fram.

– Jag tror att det är först nu jag förstår hur mycket övergreppet har påverkat min mentala hälsa.

Andrew Tate när han lämnar polisstationen i Bukarest i mars.

Nekar till anklagelserna

Flera av anklagelserna som riktas mot Andrew Tate i Storbritannien har likheter med det han sedan december utreds för av rumänsk polis. Där misstänks han och brodern enligt åklagare för att bland annat ha våldtagit kvinnor, låst in dem och tvingat dem producera pornografiskt material för sexsajter som Onlyfans, något bröderna nekar till.

En talesperson för influencern säger till Aftonbladet att Andrew Tate nekar till Annas anklagelser, inte accepterar våld mot kvinnor och är ledsen över att ”några oppurtunistiska kvinnor som han umgåtts med för nästan ett decennium sedan har bestämt sig för att dra fördel av hans nuvarande situation”.

Läs hela kommentaren nedan.