Terrormisstänktas hemliga kopplingar till IS-grupper på Facebook

Publicerad 2023-04-13

I förra veckan slog Säpo till mot fyra män och en pojke som misstänks ha planerat terrorbrott i Sverige.

Minst tre av dem har kopplingar till jihadistgrupper på nätet, enligt en ny rapport från Acta publica.

I förra veckan slog Säpo till mot fem personer som man misstänker för att ha planerat någon form av terrorattentat i Sverige.

I en ny kartläggning av männen framgår det att minst tre av dem haft kopplingar till IS genom jihadistgrupper på Facebook.

”De har under flera års tid varit aktiva inom våldsbejakande islamism”, står det i rapporten från Acta publica.

Var medlem i slutna Facebookgrupper

Det var under en koordinerad Säpoinsats tillsammans med insatsstyrkan i EskilstunaLinköping och Strängnäs som personerna, fyra män och en tonårspojke, greps.

Den nya kartläggningen av dem sträcker sig tillbaka till 2019. Och visar att tre av männen var aktiva inom våldsbejakande islamism.

Männen ska ha varit medlemmar i slutna – numera stängda – Facebookgrupper.

Säpo slog till mot fem personer i början av april.

Grupperna har öppet visat stöd för IS och även samlat in pengar till organisationen.

I rapporten framgår det också att flera av de aktiva medlemmarna i grupperna tidigare varit i Syrien och där stridit för IS.

De misstänkta männen

De misstänkta männen är 29, 25, 24 och 23 år.

Både 29- och 23-åringen bor i Eskilstuna och är medborgare i Syrien, enligt rapporten.

Den äldre är gift och har drivit en egen firma inom modebranschen.

Båda är tidigare ostraffade.

29-åringen har varit medlem i flera Facebookgrupper som kopplas till IS. Men det finns inga tydliga spår som binder 23-åringen till islamistisk extremism.

25-åringen är hemmahörande i Linköping. Han har tidigare dömts för rattfylleri och olovlig körning. Han har också agerat moderator för en av nätgrupperna och öppet visat sitt stöd för IS.

24-åringen lever under skyddad identitet. Han har också varit aktiv i samt moderator för en grupp.

Den 15-åriga pojken har varit känd för polisen i flera år.

Pojken har, trots sin unga ålder, varit misstänkt för flera allvarliga brott såsom misshandel, rån och olaga hot. Det framgår av handlingar som Aftonbladet har tagit del av.

Det handlar om alltifrån inblandning i slagsmål, till att pojken våldfört sig på en familjemedlem och ”trakasserat utsatta elever ”.

Pojken har inte blivit dömd tidigare, eftersom att han inte varit straffmyndig. Därför har han vårdas genom LVU.

Paludans koranbränning

Enligt Säpos misstanke föranleddes det misstänkta terrorbrottet av  den högerextrema politikern Rasmus Paludan uppmärksammade auktion den 21 januari i år. Då han brände koranen utanför Turkiska ambassaden.

Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säpo, uppger att ärendet kopplas till ”de internationella uppmaningarna om attentat som förkommit” efter koranbränningen.

– Tidigare bedömde vi att Sverige var ett legitimt mål, efter aktionen bedömde vi att Sverige var ett prioriterat mål för terrorattentat, säger hon.

Fyra av de fem personerna som greps är fortsatt häktade. En av männen, 23-åringen, släpptes på fri fot, men misstänkarna mot honom kvarstår enligt Säpo.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

Följ ämnen i artikeln