EU-kritik mot rekordjakten: ”Övervakar situationen”

Publicerad 2023-01-07

Rekordmånga vargar ska skjutas i årets jakt.

Något som kan hota den svenska vargstammen, enligt EU.

– Vi övervakar situationen noggrant, säger en EU-tjänsteman till Politico.

Den rekordstora jakten på varg har inletts i Sverige.

Naturvårdsverket bedömer att det finns 460 vargar i landet – den största populationen i landet någonsin. Samtidigt är det betydligt färre vargar än i många andra europeiska länder, som exempelvis Italien som har omkring 3300 vargar, eller Polen som har cirka 1886.

Men nu ska antalet vargar minska rejält i Sverige. Förra regeringen gav Naturvårdsverket i uppgift att utreda hur man ska minska vargpopulationen till mellan 170–270 stycken, med ”inriktning på den mindre summan”.

Nu varnar både EU-kommissionen, forskare och miljöorganisationer för att det kan få katastrofala följder, rapporterar Politico.

Vargar i en norsk djurpark. Arkivbild.

Forskare: Kan få allvarliga följder

Under de kommande veckorna får 75 vargar skjutas i landet. Flera frivilligorganisationer befarar dock att vargpopulationen kan minska till endast 300 till våren, eftersom antalet vargar tenderar att krympa under våren oavsett om de jagas eller inte.

I ett brev skriver 17 forskare om sin oro gällande vargjakten.

”Vi är djupt oroade över den svenska riksdagens önskan om att halvera storleken på vargstammen”, skriver forskarna.

”Det här agerandet hotar ytterligare denna mycket hotade populationen, som är genetiskt isolerad och inavlad”, skriver de vidare.

Forskare menar också att vargjakten kan få allvarliga konsekvenser för den biologiska mångfalden, något som kan leda till att djuren dör ut i Sverige.

Men meningarna om jakten går isär.

Enligt jaktgrupper och lantbrukare som Politico varit i kontakt med är det ”absolut nödvändigt” att minska antalet vargar för att bromsa tillväxten och förhindra attacker mot boskap.

Vargar fotade med länsstyrelsens kamera 2021.

EU följer vargjakten

Diskussionen om vargarnas status i Sverige har nu hamnat i rampljuset i Bryssel. Detta efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i slutet av förra året beordrade tjänstemän att omvärdera och se över de strikta reglerna för skyddandet av varg i Europa.

Vid två tillfällen har EU-kommissionen skickat formella varningar till Sverige om vargjakten – något som än så länge inte lett till något.

2015 hävdade kommissionen också att vargstammen i Sverige ”inte har nått en nivå som garanterar artens bevarande”. De menade också att Sverige etablerat en ”systematisk praxis” som bryter mot EU:s lagstiftning.

Samtidigt har EU beslutat om att vargens skyddsstatus ska nedgraderas inom EU – något som lantbrukare och jägare lobbat hårt för.

Trots det är EU:s ärende om vargjakten i Sverige fortfarande öppet, enligt Politico.

– Vi övervakar situationen noggrant, säger en tjänsteman till tidningen.

Följ ämnen i artikeln