Svensk vårdpersonal kan testas vid gränsen: Är detta genomtänkt?

Publicerad 2020-04-29

Mikael Vidrichs är frågande till hur det egentligen ska fungera i praktiken.

Danmark vill med en ”offensiv teststrategi” vid gränsen testa om svenska vårdarbetare har covid-19.

Frågorna är dock många bland svenska pendlare.

– Är detta genomtänkt?, frågar sig Malmöbon Mikael Vidrichs.

För att förhindra en ökad smittspridning av covid-19 har den danska regeringen satt in sju åtgärder som ska minska spridningen från utlandet. Punkter som riktar sig mot personer som arbetspendlar till Danmark.

Så fort som det är praktiskt och tekniskt möjligt ska Danmark sätta igång en ”offensiv teststrategi” vid gränserna. Man ska då i första hand prioritera att testa vårdpersonal som bor utomlands men arbetar i Danmark.

En som arbetspendlat till Köpenhamn i 20 års tid är Malmöbon Mikael Vidrichs, 58.

Han arbetar som undersköterska på en psykiatrisk avdelning i grannlandet och tycker att den danska viljan till en ny teststrategi väcker många frågor.

”Blir längre restid”

– Jag tycker det är positivt men frågan är om de ska testa både fram och tillbaka var dag? Då blir det längre restid, säger han.

Även om den danska regeringen varit tydlig med vad de vill finns det en stor oklarhet kring hur testningen av arbetspendlare ska fungera i praktiken.

– Jag har bara precis läst om det och tror att det kommer ta lite tid. Frågan är om de ska ta ett blodprov eller genom nästan? Man kan ju göra på två olika sätt.

Han väger för- och nackdelar kring testmetodernas säkerhet och svarstid innan han konstaterar:

– Jag vet inte riktigt hur de har tänkt ut det.

Ända sedan flygbåtarnas tid har Mikael Vidrichs pendlat över sundet.

Minisjukhus behövs nästan

Då Mikael Vidrichs arbetar sju pass och därefter är ledig sju pass skulle testning vid både in- och utresa mynna ut i 28 tester av covid-19 per månad. En tidskrävande process som skulle ställa till det ytterligare för de pendlare som redan i dag har få tåg att välja på.

– De är glada på jobbet för nu är jag där en halvtimme innan jag börjar men skulle de börja införa det här också får jag ta ännu ett tåg innan. Det är ju lite pappersexercis med personnummer och danska CPR-nummer. De här quick testen tar en kvart innan du får besked. Ska du då sitta och vänta på Kastrup innan du kan åka vidare?

Ärendet har varit omdiskuterat bland pendlarna och Mikael Vidrichs vittnar om att flera tänker i samma banor.

– Är detta genomtänkt? Det blir mycket längre restid. I rusningstid på morgnar och sånt kan det inte hålla. Då får de nästan ha ett minisjukhus där.

Genomgått tester

På den psykiska avdelningen där han arbetar märks coronakrisen tydligt av. Antalet patienter är betydligt färre än vanligt, då många av rädsla för att bli smittade av covid-19 väljer att stanna hemma istället för att bli inlagda.

Rutinerna är dock många med avstånd, tvättning och spritning av alla utrymmen flera gånger per dag. Personalen har även testats för covid-19 en gång och ska testas två gånger till i år.

Arbetsplatser som däremot inte får kontroll över smittspridningen från utlandet har enligt de nya regeringspunkterna däremot ett krav på att medarbetare från utlandet ska självisoleras i 14 dagar.

– Får jag full lön kan jag gärna isolera mig, säger Vidrichs skämtsamt.

Förbundet utan åsikt

Även Vårdförbundet har tagit del av de danska åtgärderna.

– Det är ingenting vi aktivt tagit ett ställningstagande till överhuvudtaget. Hur ett land väljer att hantera krisen får stå för dem, säger Malin Tillgren, avdelningsordförande för Vårdförbundet Skåne.

De vårdarbetare som påverkas av den ”offensiva teststrategin” får helt enkelt finna sig i det.

– Vi blir påverkade på många sätt nu överhuvudtaget. Är det kravet staten i Danmark ställer får man genomgå en testning. Så enkelt är det. Det får man bara acceptera helt enkelt, säger Tillgren.