Misstänks för stämpling till terroristbrott

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Mannen misstänks för stämpling till terroristbrott. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Mannen misstänks för stämpling till terroristbrott. Arkivbild.

En man i Östersund misstänks för stämpling till terroristbrott.

Förundersökningen leds av Säkerhetspolisen som är mycket förtegen om fallet.

– Vi är i ett inledningsskede och det pågår fortsatta förhör, genomgång av beslag och liknande. Det är som alltid i de här ärendena en sträng sekretess och förundersökningssekretess i ärendet, säger Säkerhetspolisens (Säpo) presschef Karl Melin till TT.

Mannen greps i centrala Östersund i onsdags efter vad som först såg ut som en trafikförseelse. Brottsrubriceringen ändrades sedan till förberedelse till mord och därefter till stämpling till terroristbrott.

Karl Melin poängterar att det inte finns skäl till oro för allmänheten.

– Det finns inget skäl att känna oro för ytterligare händelser i samband med det här ärendet. Hade det funnits några hot hade vi talat om det. Den terrorhotnivå som ligger är oförändrad och det har den varit under en tid, säger Karl Melin.

Det finns inte fler misstänkta i ärendet, enligt Säpo. Varken Säpo eller Åklagarmyndigheten vill dock svara på varför mannen misstänks för stämpling , som innebär att en person planerar ett brott tillsammans med ytterligare en person, försöker förmå någon att genomföra ett brott eller erbjuder sig att genomföra det.

Åklagare Henrik Olin vill inte svara på mediernas frågor före en eventuell häktningsförhandling med hänvisning till att han behöver arbetsro, enligt Åklagarmyndighetens presstjänst. Olin ska senast på fredagsmorgonen ta ställning till om han ska begära mannen häktad.

Den misstänkte mannen kommer ursprungligen från Uzbekistan, uppger källor till Ekot i Sveriges Radio.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN