Klimatveckan sparkar i gång med global strejk

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: Manish Swarup/AP/TT
Unga demonstranter samlas i New Delhi i Indien för att demonstrera för klimatet.

Australien, Indien, Tyskland och Afghanistan – den svenska aktivisten Greta Thunbergs räckvidd spänner långt utanför New York, där hon befinner sig för FN:s klimattoppmöte. På fredagen arrangerades tusentals strejker för klimatet i världens alla hörn.

Det är den globala paraplyrörelsen Fridays for future, som inspirerats av Greta Thunbergs klimatprotest utanför Sveriges riksdag, som kallat till en ny global strejk för att få makthavare att skärpa miljöpolitiken.

Thunberg själv hoppas att de omfattande klimatdemonstrationerna ska bli en "samhällelig vändpunkt" vad gäller att övertyga ledare att vidta avgörande åtgärder mot den globala uppvärmningen, enligt AFP.

Redan under natten svensk tid hade barn, ungdomar och vuxna samlats i stora skaror i länder på det östra halvklotet. "Ni är först ut! Led vägen!" skriver Greta Thunberg på Instagram och hälsar till anhängare i bland annat Australien, Filippinerna och Japan.

I Australien deltog fler än 300 000 demonstranter, uppger The Sydney Morning Herald. Det är enligt tidningen den största demonstrationen sedan protesterna mot Irakkriget 2003.

Nummer tre

Enligt organisatörer ska omkring 100 000 personer deltagit i protester i London, rapporterar BBC News. Även i Berlin uppskattas minst lika många ha samlats för att klimatstrejka.

Det är den tredje världsomspännande klimatmanifestationen som arrangerats under det gångna året. Senaste gången var den 24 maj, då hundratusentals människor deltog i över 100 länder, enligt Fridays for future.

Inför det extrainsatta klimattoppmötet i FN:s högkvarter i New York, som inleds på måndag, lyder uppmaningen som en mistlur över världen igen.

– Lyssna inte på mig, lyssna på forskningen, som Greta Thunberg sade i ett tal till USA:s kongress tidigare i veckan.

Nord och söder

Totalt har närmare 3 800 klimatstrejker planerats under fredagen, enligt Fridays for futures sajt. Aktivister strålar samman i över 160 länder på samtliga världens sju kontinenter – från Suva på Fiji och Charkiv i Ukraina till Lihue på Hawaii.

Den nordligaste strejken hölls utanför stadshuset i Ny-Ålesund på Svalbard; den sydligaste vid en forskningsstation vid den geografiska sydpolen i Antarktis.

– Vi, de unga, är rädda för att vår framtid förstörs av klimatförändringarna. Inspirerade av Greta Thunberg har vi anslutit oss till kampen för klimaträttvisa, säger den sydafrikanska aktivisten Ruby Sampson, vars organisation African climate alliance klimatstrejkade i Kapstaden, i en video.

– Om vi inte kräver handling nu, så har vi kanske inte någon framtid, säger 14-åriga Manahil Qader, som deltar i Pakistan, i en annan utlagd video.

Ses på gatan

I Sverige har flera klimatstrejker anordnats, bland annat på Mynttorget i Stockholm. Greta Thunberg själv kommer att hålla till på Manhattan i New York.

– Aktivism fungerar. Så agera! Vi ses på gatan, sade 16-åringen när hon och Skolstrejk för klimatet-rörelsen tog emot Amnesty Internationals "Ambassador for conscience award" – en utnämning till en internationell samvetsambassadör – i Washington DC i tisdags.

Ytterligare en global klimatstrejk är planerad till nästa fredag, den 27 september.

Publicerad: