Så många fick stanna efter flyktingkrisen

Uppdaterad 2019-10-04 | Publicerad 2019-10-02

  • Nästan 163 000 människor sökte asyl i Sverige under 2015.
  • ”Flyktingkrisen” var på allas läppar – och förändrade vårt land i grunden.
  • Men vad hände med de som kom hit?  Var lever de i dag? Hur många har jobb? Och vad hände i kommunerna där de placerades? Det handlar den här granskningen om.

Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige 2015.

Den siffran används fortfarande i debatten – men hur många fick egentligen uppehållstillstånd? Det kan Aftonbladet nu berätta, med hjälp av nya siffror från SCB och Migrationsverket.

– Generellt har människor ganska dålig uppfattning om hur många och vilka som får stanna, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap.

I dag inleder Aftonbladet granskningen och reportageserien De som kom.

Det har gått fyra år sedan flyktingkrisen 2015 då drygt 1,3 miljoner människor kom till Europa, de flesta på flykt undan krigen i Syrien, Afghanistan och Irak.

Världen bevittnade hur hundratusentals människor reste i överlastade gummibåtar på Medelhavet för att sedan fortsätta, ofta till fots, upp genom Europa. Det var scener som ingen sett sedan andra världskriget.

Krisen satte både Schengenavtalet och Dublinförordningen ur spel – och den blottlade djupa sprickor inom EU. Medlemsländernas olika syn på asylmottagande är en konflikt som i allra högsta grad fortfarande präglar unionen.

Efter Tyskland var Sverige det land som tog emot flest asylsökande.

  • Under några månader kom det 10 000 personer i veckan och på nyårsafton 2015 kunde Migrationsverket räkna till 162 788 asylsökande under året.

Men av den stora flyktingströmmen 2015 är det bara drygt hälften som fått stanna i landet, visar Aftonbladets granskning.

  • 60 500 personer har fått permanent uppehållstillstånd.
  • Drygt 24 000 personer har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd.
  • 47 000 personer har fått avslag och drygt 18 600 ärenden har avskrivits.

– Avskrivna ärenden är personer som tagit tillbaka sin asylansökan eller inte kommit till möten vi kallat till, säger Annica Dahlqvist på Migrationsverket.

Ytterligare 12 068 ärenden är ej materiellt prövade.

– Det är exempelvis personer vars asyl ska prövas av ett annat land enligt Dublinförordningen, säger Annica Dahlqvist.

Granskningen visar också att:

  • 32 000 av dem som beviljats uppehållstillstånd är barn.
  • Drygt 18 000 av barnen får inte stanna.
  • Av dem som får stanna permanent i Sverige är drygt 61 procent män och den överlägset största gruppen, 24 procent, är pojkar och män mellan 10 och 20 år.

– Generellt har människor ganska dålig uppfattning om hur många och vilka som får stanna, säger professorn i statsvetenskap Marie Demker.

– Det är inte så konstigt eftersom det finns en medial diskussion som friskt blandar begrepp som asylsökande, uppehållstillstånd och arbetskraftsinvandring. För en medborgare med vanligt intresse för frågan är det lätt att allt flyter ihop.

Här hamnade de som sökte asyl

En ögonblicksbild från december 2015 visar hur många asylsökande Sveriges län och kommuner tog emot under flyktingkrisen. I Stockholm hamnade 21 944 personer vilket motsvarade 9,4 personer per 1 000 invånare, att jämföra med 8 442 i Dalarnas län som är 30 personer per 1 000 invånare.Bland kommunerna var det Ljusnarsberg som tog emot flest i förhållande till sin storlek. 230,7 per 1 000 invånare. Vellinge kommun i Skåne tog emot 45 personer, motsvarande 1,3 personer per 1 000 invånare.

Mellan 2015 och 2016 förändrades många svenskars attityd till asylmottagande. Enligt SOM-institutets mätningar var 41 procent för en mer restriktiv flyktingpolitik 2015, att jämföra med 51 procent året efter.

– Det är den mest kraftiga förändringen sedan vi började mäta, säger Marie Demker.

Hon förklarar förändringen främst med den åtstramning i asylpolitiken regeringen vidtog under hösten 2015. Den 6 september sa statsministern Stefan Löfven att Sverige ska vara ett land som bär solidariteten som vår största stolthet. Två månader senare, den 12 november, infördes gränskontroller vid Öresund och i Västsverige.

– Många studier visar att när det politiska ledarskapet signalerar att vi måste göra stora förändringar då påverkas människors inställning, särskilt den grupp som tidigare inte lutar starkt åt det ena eller andra hållet, däger Marie Demker.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

Så många flyktingar placerades i din kommun
Silva flydde till Sverige – vännen blev kvar i läger
Hösten som förändrade Sverige – och världen
Vad hände med de som kom 2015? Här hittar du all vår statistik

Här hittar du hela granskningen ”De som kom”


PODD De som kom - granskningen av flyktingvågen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om granskningen ”De som kom” där Aftonbladet undersöker hur det gick för dem som kom hit under flyktingkrisen 2015.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.