Trudeau vill ha kroppskameror på poliser

TT-Reuters

Publicerad 2020-06-09

Kanadas premiärminister Justin Trudeau medverkade vid en Black lives matter-protest i huvudstaden Ottawa i fredags.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau vill att alla poliser i landet ska utrustas med så kallade kroppskameror. Detta för att hjälpa till att öka allmänhetens förtroende för polisen.

Den federala polisen RCMP – även kallad den ridande polisen – säger att man ska försöka tillgodose premiärministerns önskemål och RCMP-chefen Brenda Lucki har enligt en talesperson lyft frågan med polisfacket NPF-FNP.

"Kommissionären håller med om att det är ytterst viktigt för kanadensare att känna sig skyddade av polisen och har åtagit sig att vidta de åtgärder som krävs för att öka förtroendet mellan RCMP och de samhällen som vi tjänar", skriver talespersonen Dan Brien.

I flera kanadensiska städer har det liksom i övriga världen genomförs stora demonstrationer mot polisbrutalitet efter det att den svarte amerikanen George Floyd för två veckor sedan dödades under ett polisingripande.

RCMP är en federal polisstyrka men också den lokala polisen i åtta av Kanadas tio provinser. Ontario och Québec, de två mest befolkade provinserna, har sin egen polis.

Följ ämnen i artikeln