20-åring döms – efter pistolrån i bostad

Publicerad 2020-06-15

Den 20-åriga mannen döms men en okänd gärningsman går fortfarande fri.

20-åringen hävdade att han skulle på en begravning.

Istället bröt han sig tillsammans med en kamrat in i en bostad och pistolrånade två tonåringar.

Tack vare bland annat en DNA-träff på ett mobilskal väntar nu fängelse för mannen.

Vid lunchtid en februaridag trängde sig 20-åringen tillsammans med en kamrat in i en bostad i Malmö. Två syskon, båda i tonåren, befann sig i bostaden och medgärningsmannen hotade dessa med pistol samtidigt som han krävde att syskonen skulle ta fram guld och kontanter.

De lyckades dock inte komma över mer än 1 100 kronor innan rånet avbröts.

Innan gärningsmännen hade upptäckt att båda syskonen var hemma hade nämligen det äldre syskonet hunnit ringa polisen. De ringde därefter upp och i samtal med det yngre syskonet förstod de att något var fel, varpå gärningsmännen lämnade bostaden.

Hittade DNA - på mobilskal

I samband med att polis anlände till platsen kunde de gripa 20-åringen, som gömde sig bakom en container intill bostaden. När polisen kort därpå visade foton på 20-åringen för de båda syskonen kände båda igen mannens klädsel men då han var maskerad kunde de inte veta om det var han.

I närheten av bostaden har polisen funnit en balaklava och handskar. Det äldre syskonet hittade även det mobilskal som hon trodde att rånarna tagit. På mobilskalet har man återfunnit DNA från 20-åringen.

DNA-träffen tillsammans med det mycket trovärdiga intryck som syskonen gjort och de vittnesuppgifter från polis på platsen gör att Malmö tingsrätt finner det klarlagt att 20-åringen är en av gärningsmännen.

Inget grovt rån

Även bevisning såsom handskarna - som var likadana som de 20-åringen bar - balaklavan och att han tejpat över företagslogotypen på sin klädsel talar för att han genomfört rånet.

Då något vapen inte kunnat hittats, har Malmö tingsrätt tvingats utgå ifrån att det varit ett pistolliknande föremål men inget skarpladdat vapen. Det i kombination med att det varit allvarliga, om än inte livsfarliga, hot gör att brottet bedöms som rån och inte grovt rån. Därför har 20-åringen dömts till två års och nio månaders fängelse.

Den 20-årige mannen har nekat till inblandning i rånet, men berättat att han träffade två barndomsvänner utanför bostaden. Hans handslag med dem ska enligt 20-åringen ligga bakom DNA-träffen på mobilskalet.

Han hade dessförinnan förklarat för sin chef att han inte kunde arbeta under en timme på dagen, då han skulle på en begravning då.

Följ ämnen i artikeln