Stina, 40, dog i flygkraschen: ”Känns som att hjärtat slitits ur kroppen”

Alla nio som omkom i olyckan i Umeå är identifierade

Uppdaterad 2019-07-20 | Publicerad 2019-07-19

Hon hade nyligen förälskat sig i fallskärmshoppningen.

Men när Stina Hägglöf skulle kasta sig ut i luften för femte gången tog allt slut.

Den 40-åriga Umeåbon var en av dem som dog i kraschen utanför Umeå.

– Hon hade en enorm energi och kraft, och hon älskade livet, säger Stinas mamma Margareta.

När Stina Hägglöf hade bestämt sig för något så gick det ofta undan. Fallskärmshoppningen var inget undantag.

– Hon gick en kurs och gjorde sitt första solohopp för någon vecka sedan. Totalt hann hon göra fyra hopp. Men det femte blev det ingenting med, säger Stinas mamma Margareta Hägglöf till Aftonbladet.

– Hon var helt lyrisk när hon berättade om att hoppa fallskärm. Hon älskade att vara i luften, och hon ville utveckla det mer. Hon pratade om att testa glidflygning.

Under de senaste dagarna har folk skickat så mycket blommor till Margareta att vaserna hemma i lägenheten i Piteå snart inte räcker till.

– Stina hade ett enormt kontaktnät. Hon ställde alltid upp för sina vänner. Det är så många som sörjer henne nu.

”Livet blir aldrig mer sig likt”

Tillsammans med sju andra fallskärmshoppare och en pilot lyfte Stina Hägglöf från Umeå flygplats på söndagseftermiddagen den 14 juli. Men när vännerna förberedde sig för att kasta sig ut i skyn så gick någonting fruktansvärt fel. Det enmotoriga planet störtade på ön Storsandskär i Umeälven, och alla ombord omkom.

– Det känns som att mitt hjärta har brustit. Det är som att någon har slitit ut det ur kroppen. Hon var min enda dotter. Det är helt förfärligt, säger Margareta.

– Livet kommer aldrig mer bli sig likt. Jag vet inte hur jag någonsin ska kunna få ro i själen igen.

Sågs sista gången på midsommardagen

40-åriga Stina Hägglöf flyttade till Umeå för några år sedan. Hon arbetade som chef för en grosshandel. Tidigare har hon bott och jobbat under en längre period i Oslo.

– Det känns som att hon var en ängel här på jorden. Hon försökte alltid hjälpa alla hon kunde. Hon var en helt fantastisk person.

Margareta hade tät kontakt med sin dotter.

– Vi sågs så ofta vi kunde. Den sista gången vi träffades var på midsommardagen. Då var vi ute tillsammans med hennes bästa tjejkompisar och åt på restaurang.

Den andra kvinnan som omkom i kraschen var 26-åriga Fanny Jokiaho.

– Det jag vill säga är att hon älskade fallskärmshoppning. Det var hennes liv, säger Fannys mamma Katarina Jokiaho.

Fallskärmsklubben: En mardröm

Även sju män dog när planet kraschade. Alla nio omkomna hedras vid en minnesceremoni i Umeå på söndag.

– Vi i föreningen går igenom en enormt tuff period. Det är en mardröm att förlora så många människor som stod oss så nära, säger Johan Hellström, chefsinstruktör på Umeå fallskärmsklubb.

– Vårt fokus nu är att finnas till för de anhöriga. Vi är en stark hopparfamilj, och vi försöker ta oss igenom det här tillsammans.

Stina Hägglöfs familj har gett Aftonbladets tillåtelse att publicera hennes namn och bild.


PODD: Teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den allvarligaste sedan 1989.

– Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.

 Lyssna  iPhone  Acast  Spotify

 

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen