Etiopien firar sin första uppskjutna satellit

TT-AFP

Publicerad 2019-12-20

Etiopien hoppas på ett bättre nyttjande av sina naturresurser med hjälp av landets första satellit, som sköts upp under fredagen. Uppskjutningen kröner ett år av framgångar för rymdindustrin på den afrikanska kontinenten.

Satelliten sköts upp från en rymdstation i Kina och händelsen följdes av både etiopiska och kinesiska forskare vid rymdobservatoriet Entoto utanför Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

– Detta lägger grunden för vår historiska resa mot välstånd, säger vice premiärminister Demeke Mekonnen i ett tal.

– Denna teknologiska infrastruktur är viktig, även om den dröjt.

I år har åtta afrikanska satelliter skjutits upp, fler än något år tidigare, enligt det nigerianska analysföretaget Space in Africa , som uppger att det nu totalt finns 41 afrikanska satelliter i rymden.

Data som samlas in av den etiopiska satelliten, vid namn ETRSS-1, ska användas till att genomföra en mer omfattande kartläggning av landets jordbruks-, skogs- och gruvresurser. Landet hoppas även att den ska underlätta insatser vid översvämningar och andra naturkatastrofer.

Landets rymdprogram föddes genom privata initiativ i början av 2000-talet, men sedan 2016 finns ett statligt rymdforskningsinstitut.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln