Daniel Swedin får toppjobb hos Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:
Ledarskribenten Daniel Swedin lämnar Aftonbladet.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Ledarskribenten Daniel Swedin lämnar Aftonbladet.

NYHETER

Ett ögonblick...

Daniel Swedin, 36, som slutar som skribent på Aftonbladets ledarsida och blir talskrivare åt statsminister Stefan Löfven.

Trivs du inte på Aftonbladet?

– Jo, jag har tyckt det varit underbart nästan varje dag. Jag fick frågan om jag var intresserad av att bli talskrivare innan jag gick på föräldraledighet. Då tänkte jag ”nu eller aldrig”. När staten kallar så svarar man ja.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratiskt, nu tar du ett jobb hos statsministern. Hur oberoende har du varit egentligen?

– Jag skulle beskriva mig som väldigt oberoende. Jag har ingen bakgrund i socialdemokratin, jag har alltid velat vara journalist i huvudsak. Det tror jag också man kan se i mina texter. Där finns en kritik mot socialdemokratin. Därför blev jag lite förvånad när de frågade mig. 

Vad ska Stefan Löfvens tal innehålla framöver?

– Det känns för tidigt att svara på. Men jag antar att de som rekryterat mig vill ha något om det jag har skrivit mycket om. Konflikten mellan stad och land eller vänsterns problem med att nå arbetarklassen. Men i slutändan är det ju Löfven som bestämmer.

Vilket är det bästa talet du vet?

– Olof Palme höll ett intressant tal i en riksdagsdebatt 1979. Han var oppositionspolitiker och pratade om varför Socialdemokraterna misslyckats. Han beskrev otryggheten som växer i samhället och hur man då söker marknadslösningar. Det resonemanget bär in i vår tid, tycker jag. Och Palme var en fantastiskt talare. 

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar att det blir lite varmare så att jag kan få vara lite mer ute med min dotter, som jag är föräldraledig med. 

Foto: PONTUS ORRE
Statsminister Stefan Löfven (S).
Publicerad:

LÄS VIDARE