May: Norrmännen får stanna efter brexit

TT:s utsände i Oslo

Publicerad 2018-10-30

Theresa May.

Den brittiska och den norska regeringen har gjort upp om att garantera rättigheter till det andra landets medborgare, även om det blir ett brexit utan ett avtal med EU.

– De är en del av vårt samhälle, en del av vårt land och vi välkomnar det de bidrar med, säger den brittiska premiärministern Theresa May.

Uttalandet görs i stortinget i Oslo sedan värdlandets statsminister Erna Solberg utfärdat ett löfte om att se till att rättigheterna för brittiska medborgare i Norge bevaras även om det blir en hård brexit utan avtal.

– Norge och Storbritannien kommer att ta fram ett omfattande avtal om medborgerliga rättigheter, sade Solberg.

– Vi kommer att behandla alla brittiska medborgare som bor i Norge i dag så att de har samma möjligheter som de hade tidigare även efter mars 2019, tillade hon.

Samma garanti

Theresa May tackade för denna garanti till brittiska medborgare.

– Och jag ger samma garanti till norska medborgare som bor i Storbritannien, tillade hon.

Hon tillägger att hon fortfarande hoppas på att få ett utträdesavtal med EU på plats.

– Men vad som än händer bekräftar vi att folk från EES-länder, norska medborgare, som bor i Storbritannien och har gjort ett livsval att vara i Storbritannien, ska kunna stanna i Storbritannien.

Inför framträdandet förklarade Theresa May på en presskonferens med nordiska och baltiska kollegor att hon och hennes regering inte vill ha några nya allmänna val i samband med brexitprocessen.

– Det skulle inte ligga i nationens intresse, sade May enligt Reuters.

Slut på åtstramningar

Frågan om allmänna val aktualiserades av den brittiska regeringens omstridda budget, som presenterades i måndags, som May lanserat som ett slut på offentliga åtstramningar.

Theresa May upprepade samtidigt sitt löfte om att se till att det inte blir någon hård gräns mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland när Storbritannien lämnar EU i mars nästa år.

Presskonferensen ägde rum inför Theresa Mays besök i stortinget i Oslo, där hon senare kommer att hålla ett tal och svara på frågor från ledamöter i Nordiska rådet.

ANNONS