Minister håller blixtmöte om spice

Uppdaterad 2014-11-27 | Publicerad 2014-11-21

Nu tar regeringen krafttag mot spice och kallar in berörda myndigheter för att stoppa drogen.

Under ett blixtinkallat möte i dag diskuterades bland annat möjligheten att familjeklassa narkotiska substanser, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Spicelarmen har den senaste tiden skördat en rad offer. Senast i går hittades en 25-årig man död i Kävlinge och i hans bostad fanns en stor mängd spice. Tidigare har en rad unga runt om i landet förts till sjukhus efter misstankar om spicebruk.

Den dramatiska utvecklingen kring drogen får nu regeringen att agera.

Myndigheter kallas in

Under eftermiddagen höll regeringen, genom folkhälsominister Gabriel Wikström (S), ett blixtmöte där han tog emot en rad berörda myndigheter och organisationer med målet att hitta lösningar för att stoppa spicet. Inbjudna till Socialdepartementet var representanter från polisen, Folkhälsomyndigheten, Giftinformationscentralen och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Vi gör ofta så att vi kallar till oss olika myndigheter för att diskutera olika frågor, säger Helena Paues, Gabriel Wikströms pressekreterare.

Familjeklassning

Enligt Aftonbladets källor diskuterades spice mycket brett under mötet. Bland det som kom upp fanns frågan om klassning av substanser som används vid framställningen av drogen.

I dag klassas en substans i taget som giftig eller hälsovådlig i Sverige, men den senaste tiden har det väckts tankar om inte också så kallad familjeklassning krävs. Alltså möjligheten att förbjuda alla närbesläktade substanser som kan användas till att framställa drogen.

Moderaterna: Regeringen måste ta krafttag

Cecilia Widegren, Moderaternas talesperson i riksdagens socialutskott, skrev tidigare i veckan en insändare hos SVT där hon uppmanade regeringen att agera mot spice.

– Det har blivit en enormt lavinartad utveckling som ingen kunde förutspå och då är det väldigt angeläget att regeringen tar sitt ansvar och gör en nationell kraftsamling. Kunskapen finns på många olika myndigheter och organisationer, säger hon.

Vad kan komma ut av ett sådant här möte?

– Det är upp till regeringen att nu ta krafttag mot narkotika och droger. Att tydligt ge mandat och riktlinjer till ansvariga myndigheter och också kraftsamla mot attityder i samhället.

Widegren beskriver läget som akut.

– Jag förstår att regeringen i förstaläget måste lyssna, men nu måste man också agera. Efter helgen kan det handla om ytterligare sådana här fall, med den takt det här accelerar.