Ny rapport: Elva EU-länder säljer tunga vapen till Saudi

Uppdaterad 2015-03-20 | Publicerad 2015-03-16

Luftvärnsrobotar, granatkastare och drönare.

Samtidigt som Sverige sagt upp sitt avtal säljer elva västeuropeiska länder tunga vapen till Saudiarabien.

– Flera EU-länder anser att det ger internationell prestige att vara en stor vapenexportör, säger Pieter Wezeman vid fredsforskningsinstitutet Sipri till SvD.

Sverige sa för en vecka sedan upp det militära avtalet med Saudiarabien. Utrikesminister Margot Wallström och regeringen har hyllats för att ha tagit ställning för mänskliga rättigheter.

Men beslutet har också väckt stark kritik från bland annat Svenskt Näringsliv som menar att Sverige förlorar mark mot utländska konkurrenter och att vårt förtroende som affärspartner sjunker internationellt.

”Inte samma opinion mot vapenhandel”

Nu kommer en ny rapport som visar hur våra europeiska grannar säljer vapen till Saudiarabien för mångmiljardbelopp – utan funderingar på att sluta, skriver Svenska Dagbladet.

– Det handlar om politisk kultur och affärsintressen. I exempelvis Frankrike finns inte alls samma opinion mot vapenhandel. Där ses vapenförsäljning som en smart affärsmöjlighet och sätt att säkra jobb, säger Pieter Wezeman, som forskar om vapenexport vid Sipri, till tidningen.

I rapporten som fredsforskningsinstitutet tagit fram framkommer att elva länder säljer tunga vapen som pansarvärnsrobotar, granatkastare och stridsflygplan till Saudiarabien.

Drönare och stridsvagnar

Frankrike, Tyskland och Storbritannien gör stora affärer med kungadömet. Men även Österrike, Belgien, Finland, Spanien, Schweiz, Italien och Nederländerna säljer bland annat drönare och stridsvagnar till landet, skriver SvD.

Pieter Wezeman säger dagens EU-regler för vapenhandel är vaga vad gäller respekt för mänskliga rättigheter. Han anser att det även gäller FN-avtalet som begränsar vapenaffärer med länder som kränker rättigheter, skriver SvD.

”Saudi hittar andra exportörer”

Han säger också att det finns en väldig prestige kopplat till vapenexport.

– Flera EU-länder anser att det ger internationell prestige att vara en stor vapenexportör. Man ses som en global spelare, en viktig makt med inflytande i regioner. Detta tänkande är del av flera länders utrikespolitik, säger Pieter Wezeman till SvD.

Wezeman tror inte att det svenska beslutet kommer få andra länder att se över sina vapenaffärer. Och säger att Saudiarabien bara kommer vända sig till dem som fortfarande är villiga att exportera.

Följ ämnen i artikeln