Skrällen: Trumps kandidat Roy Moore förlorar ödesvalet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det blev en superskräll – och varenda väljare spelade roll.

Demokraten Doug Jones besegrade republikanen Roy Moore i senatsvalet i Alabama i natt.

Det är första gången sedan 1992 som en demokrat vinner i sydstaten.

Resultatet är ett tungt nederlag för president Trump.

1 av 2 | Foto: Brynn Anderson / TT NYHETSBYRÅN
Republikanen Roy Moore.

SE OCKSÅ

Tappar ansiktet totalt – efter bibelblundern

När så gott som samtliga röster har räknats är skrällen ett faktum: Det vanligtvis mycket starkt republikanska fästet Alabama har röstat fram en demokratisk senator.

På valvakan i orten Birmingham höll segraren Doug Jones ett tal inför jublande supportrar.

– Jag har väntat på det här hela livet, och nu vet jag inte vad sjutton jag ska säga.

– Jag är överväldigad. Men jag har alltid trott att Alabamas folk har mer gemensamt än vad som delar oss, sa Jones.

Han tackade sin familj, sin stab och – så klart – Alabamas väljare.

– Vi har stått vid vägskäl tidigare. Tyvärr har vi ofta valt fel väg. Men i kväll, mina damer och herrar, valde ni rätt riktning.

Erkänner inte förlusten

Enligt analyssajten fivethirtyeight.com fick Doug Jones 49,9 procent av rösterna. Republikanen Roy Moore stöddes av 48,4 procent av väljarna.

Alla stora amerikanska medier har utropat demokraten som vinnare – men den republikanske kandidaten vägrar erkänna sig besegrad.

– Som läget är nu så har vi inte ett klart resultat för hur det har gått i kväll, sa Moores kampanjchef Bill Armistead när han talade inför anhängarna sent på tisdagskvällen.

– När det ett val är så här jämnt, så är det inte över än, sa Roy Moore.

Den republikanska lägret hoppas på att röster som räknas sent ska göra att marginalen blir mindre än 0,5 procentenheter. Enligt Alabamas delstatslagar skulle det leda till en automatisk omräkning.

Politiska bedömare i USA är dock överens om att en omräkning är mycket osannolik. Om resultatet står sig så innebär det att den republikanska majoriteten i senaten krymper till 51 ledamöter mot Demokraternas 49.

Tuff motgång för presidenten

När rösterna började räknas under natten till onsdag, svensk tid, var ställningen mycket jämn mellan Moore och Jones. Kandidaterna låg sida vid sida i flera timmar.

Doug Jones seger är ett hårt slag för Donald Trump. Trots det var han snabbt ute och gratulerade demokraten på Twitter – med en lite syrlig passning.

”Rösterna på andra kandidater spelade in till väldigt stor del, men en seger är en seger”, skriver presidenten, i ett ovanligt städat inlägg.

”Människorna i Alabama är fantastiska, och republikanerna kommer att få en ny chans på den här stolen väldigt snart. Det tar aldrig slut!”, fortsätter Trump.

Anklagas för övergrepp

Det var för att fylla justitieministern Jeff Sessions plats i senaten som väljarna i Alabama gick till valurnorna på tisdagen.

Valet stod mellan den mycket konservative republikanen Roy Moore och demokraten Doug Jones.

På pappret borde valet i sydstaten vara en promenadseger för Roy Moore – men hans popularitet har naggats i kanten efter att fem kvinnor klivit fram och anklagat honom för sexövergrepp.

Flera republikanska höjdare har distanserat sig från honom.

Efter viss tvekan valde dock president Trump att stödja Moores kandidatur.

Publicerad:

LÄS VIDARE