SMHI varnar för plötslig ishalka och mycket hård vind

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nederbörd och stigande temperaturer gör att SMHI går ut med en varning för plötslig ishalka i båda norra och södra Sverige.

Bilister uppmanas ta det lugnt i trafiken under juldagen.

– Det är framför allt på morgonen som det kommer att vara som värst, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Efter en mestadels kall och klar julafton väntas ett väderomslag under natten mot juldagen. SMHI har gått ut med klass 1-varningar för mycket hård vind med nederbörd i fjällen samt plötslig ishalka i Jämtlands län, Örebro län, Södermanland, Östergötland, Gotland och norra Västergötland.

– Den plötsliga ishalkan har att göra med ett nederbördsområde som passerar under natten. Det kommer att beröra Svealand, norra Götaland och även delar av Norrland. Norrut kommer nederbörden mest att falla som snö, men när den kommer ner över södra Svealand och norra Götaland kommer det att finnas en del regninslag eller till och med underkylt regn, säger meteorolog Jon Jörpeland.

Riktigt halt

Det är när nederbörden faller på kalla vägytor som det plötsligt kan frysa till.

– Det räcker med väldigt små mängder för att det ska kunna bli riktigt halt. Den här nederbörden väntas passera under senare delen av natten, säger Jon Jörpeland.

Under natten väntas temperaturen stiga i stora delar av landet.

– Även om det är en ganska kall dag vi har i dag så kommer temperaturen stiga nu under kvällen och natten. I Svealand och Götaland går det nog upp på plussidan och i Jämtland blir det nära nollan på många håll.

Under början av juldagen bör man ta det lugnt på vägarna.

– Ja, det kan vara bra att vara uppmärksam på att det kan vara halt. Det är framför allt på morgonen som det kommer att vara som värst.

Kraftigt lågtryck

Senare under dagen väntas halkan sakta men säkert lätta.

– Nederbörden kommer att försvinna samtidigt som temperaturen på många håll kommer att ligga kvar på plussidan. Men det är svårt att säga hur länge det kommer att vara halt, det beror ju även på hur vägarna prepareras, säger Jon Jörpeland.

I fjällen, från Dalarna till norra Norrbotten, varnar SMHI för mycket hård vind från natten mot juldagen.

– Det är i samband med att ett ganska kraftigt lågtryck ute på Norska havet som passerar under natten. Det kan blåsa upp rätt rejält i vissa dalgångar och uppe på kalfjället. Det är framför allt i morgon bitti det kommer att blåsa som mest. Vi pratar om uppemot 21 meter per sekund. Eftersom det även kan bli en del snöbyar kan det vara ganska besvärligt väder uppe på fjället, säger Jon Jörpeland.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN