bin Ladin inspirerades av Egypt Air-krasch

Publicerad 2016-02-03

Uppgifter från al-Qaidas tidning

1999 hörde Usama bin Ladin om hur piloten styrt Egypt Air-planet mot dödskraschen i havet.

Nu skriver al-Qaida att det var då han fick idén till attacken mot World Trade Center.

– Varför kraschade han inte in i en byggnad? ska bin Ladin ha frågat.

Den 31 oktober 1999 tog Gameel el-Batouty med sig 216 människor in i döden.

el-Batouy var andrepilot på det Egypt Air-plan som lyfte från New York med destination Kairo.

20 minuter efter starten tog han över spakarna, och strax utanför ön Nantucket i Massachusetts kraschade planet i havet. Samtliga ombord omkom.

På ljudinspelningarna från den svarta lådan hördes el-Batouty upprepa frasen ”Gud är stor”. Egypt Air själva sa att kraschen berodde på ett motorhaveri, men den amerikanska haveriinspektionen kom fram till att kraschen var avsiktlig.

Den tesen stöddes av att flygbolaget en kort tid innan gett el-Batouy en reprimand för hans upprepade ofredanden mot kvinnor, och förbjudit honom att flyga över Atlanten igen.

Ändrade al-Qaidas strategi

Nu uppger Jerusalem Post att det var den händelsen som inspirerade Usama bin Ladin till terrorattentaten i USA den 11 september 2001. Tidningen hänvisar till al-Qaidas egen tidning al-Masrah.

Enligt al-Masrah ska bin Ladin ha informerats om Egypt Air-kraschen.

– Varför kraschade han inte in i en byggnad? ska bin Ladin ha frågat.

Samtidigt hade Khalid Sheik Mohammed – som pekas ut som hjärnan bakom 9/11 – fått idén att kapa amerikanska plan för att utföra terrorattentat.

Tidigare hade al-Qaida riktat sina attacker mot amerikanska allierade i närområdet. Sheikh Mohammeds och bin Ladins idéer ledde till en ändring av strategin och kulminerade i attentaten mot World Trade Center och försvarshögkvarteret Pentagon.