GW: Inte självklart det var hans debut

Publicerad 2016-01-07

Svensk polis letar parallellfall utomlands – Nerijus Bilevicius finns i register i England

Svensk polis fortsätter jakten på utländska mord som liknar Lisa Holm- fallet.

Sökandet startade direkt efter livstidsdomen mot Nerijus Bilevicius, 35, i tingsrätten.

- Det är inte självklart att det var hans debut. Han har ju rört sig en del, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Om fyra dagar tar hovrätten upp målet.

Fem dagar efter att 17-åriga Lisa Holm försvann hittades hon död. Kroppen var gömd i ett minimalt klädskåp i en byssja ett par kilometer från kaféet där hon sommarjobbade.

Några timmar senare samma dag, fredag den 12 juni 2015, hämtades Nerijus Bilevicius, hans fru och bror till förhör. Hustrun och brodern släpptes senare och har återvänt till Litauen.

Bilevicius har hela tiden nekat till brott. Men att hans dna hittades på flera ställen, bland annat på Lisa Holms kläder, vägde tungt i tingsrättens bedömning.

I tingsrätten vittnade professor Niklas Långström, professor och expert på sexualbrott. Han framhöll att det dödliga våld som Lisa Holm tros ha utsatts för är oerhört ovanligt.

Till Sverige 2013

Under utredningen hade den svenska polisen kontakt med sina kollegor i England. Där hade 35-åringen bott och arbetat 2005-2009. En kort period återvände han till Litauen. Till Sverige, och godset på Kinnekulle, kom han 2013. Men långa perioder är det är okänt vad han sysslat med, och var.

Bilevicius fingeravtryck kunde, enligt Europol, kopplas till ett rattfyllerimål 2006 i England. Enligt Göteborgs-Posten ska det ha gett träff på två personer. I de svenska förhören sa Bilevicius att det var han som kört och att den andra personen var en kompis.

– Direkt osannolikt. Att två olika personer ska ha samma fingeravtryck vore en världssensation, säger Leif GW Persson.

Rättshjälpsbegäran

Svensk polis avvaktade i väntan på tingsrättens utslag. När livstidsdomen kom var det dags att agera. Det skedde via Nationella operativa avdelningen, Noa, och Nationellt forensiskt centrum, NFC.

– England och Litauen är förstås intressanta. Ska man göra en djupare kontroll där krävs det en rättshjälpsbegäran, säger kommissarie Lars Johansson, ansvarig för Lisa Holm-utredningen, till Göteborgs-Posten.

– Vi har inte fått några svar än om att han har varit aktuell i något annat land.

Intresse utomlands

Lars Johansson uppger för tidningen att även internationell polis visat intresse för Lisa Holm-fallet:

– Innan Lisa hittades vet jag att det fanns kontakter mellan olika länder. Europol och Interpol var intresserade av att hitta en gärningsman.

Till Aftonbladet säger Lars Johansson:

– Vi har inte fått svar från Europol än, under det namnet (Nerjus Belivicius reds. anm.) och inte heller för dna. Men det är NFC som går ut med den förfrågan.

– Vi vet sen tidigare fall att det kan uppstå svårigheter i samarbetet över gränserna eftersom länderna använder olika metoder i sina analyser av dna.

Belivicius fingeravtryck gav ju träff på två namn i England. Men Lars Johansson tror inte att det beror på att han vistats där under två identiteter, sin egen och en falsk.

– Nej, han sa i förhör att han körde och hade en kompis med sig i bilen.

Troligen är det den engelska polisens registrering av uppgifterna som blivit fel.

Istället för att bara notera Belivicius så noterades båda männens namn - för samma fingeravtryck

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm säger till Aftonbladet:

– Jag har inga kommentarer.

Om fyra dagar inleds rätte- gången i Göta hovrätt.

ANNONS