IS enda vinnaren när Turkiet störtas i kaos

Uppdaterad 2015-09-10 | Publicerad 2015-09-09

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

För några år sedan verkade det bara vara en tidsfråga innan Turkiet skulle gå med i EU.

I dag sjunker landet allt djupare ner i en farlig våldspiral.

Ledarna för terrorsekten IS har all anledning att vara nöjda.

Det långvariga kriget med PKK-gerillan har åter blossat upp. Uppretade mobbar angriper journalister, och oppositionella och jihadister tycks mer eller mindre fritt kunna strömma över gränsen till Syrien. Allt medan presidenten förbereder sig för omval i skuggan av det kaos han själv anklagas för att ha skapat.

Så vad är det egentligen som händer i svenskarnas omtyckta semesterland Turkiet?

Under Recep Tayyıp Erdoğans tid vid makten, först som premiärminister och sedan som president, har den turkiska ekonomin vuxit. Men även om stödet har varit starkt bland vanliga turkar har anklagelserna om maktfullkomlighet duggat allt tätare.

Efter parlamentsvalet i juni i år skulle Erdoğans parti AKP få egen majoritet. Turkiets grundlag skulle skrivas om och presidenten få ännu mer makt.

Det var planen. Men valet blev en missräkning.

Det prokurdiska vänsterpartiet HDP kom för första gången in i parlamentet och grusade Erdoğans drömmar. Förhandlingarna om en koalitionsregering bröt samman och Erdoğan utlyste nyval till den 1 november.

Under sommaren har oroligheterna tilltagit. I de sydöstra delarna av Turkiet har kriget med den kurdiska gerillan PKK åter blossat upp, efter två år av vapenvila och fredssamtal.

PKK har tagit på sig skulden för dödliga attentat mot poliser och militärer. Den turkiska militären har angripit kurdiska byar och städer, på marken och från luften.

Man har också flygbombat kurder inne i Irak och Syrien, i en omfattning som chockat landets viktigaste allierade USA. Att Turkiet och de kurdiska förbanden där strider på samma sida i kriget mot terrorgruppen IS har visat sig väga lätt. Åtminstone ställt mot rädslan för att självstyrande kurder i grannländerna ska inspirera Turkiets kurder att kräva samma sak.

Men oron har även skakat hjärtat av landet. Flaggviftande Erdoğan-anhängare har de senaste dagarna stormat in på den respekterade dagstidningen Hurriyet. Oberoende journalister har gripits eller på andra sätt hindrats från att berätta om vad som sker.

Nationalistiska mobbar har vandaliserat och bränt ner HDP-kontor runt om i landet, trots att partiet krävt att PKK ska avbryta allt våld. Att företrädare för regeringen har fördömt attackerna lär knappast lugna de oppositionella som vittnat om poliser ”som bara tittat på”.

Erdoğans kritiker menar att allt handlar om ett cyniskt maktspel från presidentens sida. Genom att störta Turkiet i kaos ska han vända folket mot HDP och vinna extravalet i november.

Om det stämmer, och i sådana fall lyckas, återstår att se.

Klart är att precis allt tycks gå åt fel håll just nu i Turkiet. Och att krisens verkliga vinnare finns på andra sidan gränsen, djupt inne i Syrien.

Terrorgruppen IS.

Följ ämnen i artikeln