Israels ambassadör vill stoppa svensk skolfilm

Publicerad 2015-10-30

Israels ambassadör vill censurera vad svenska elever får se.

I ett brev till två ministrar och ett kommunalråd kräver han att den svenska dokumentärfilmen om Ship to Gaza ska stoppas.

I ett skarpt brev till utrikesminister Margot Wallström, utbildningsminister Gustav Fridolin, skolverkets generaldirektör Anna Ekström och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Annelie Hulthén rasar Isaac Bachman mot den svenska filmen ”Även de döda har ett namn”.

Filmen är en dokumentär om den judiska barnläkaren Henry Ascher vars familj till stora delar dog under Förintelsen.

”Bortom gränsen för anständighet”

Ändå anklagar Isaac Bachman filmen för att vara grovt antisemitisk och kräver att den inte visas som skolbio, som planerats i Göteborg.

''Att introducera den här filmen - som presenterar karikatyrer av Israel och judar i en extremt falsk, enkelspårig och illasinnad tolkning av mellanöstern-konflikten - som en obligatorisk del av skolundervisningen, är bortom gränsen för vad som är anständigt och acceptabelt'', skriver ambassadören.

Kräver en ursäkt av Israel

– För det första är det högst anmärkningsvärt att ett främmande lands ambassadör lägger sig i vad svenska skolelever ska få se och inte se, säger Henry Ascher.

– För det andra är det väldigt förolämpande att anklaga en film om mig och min familj för att vara antisemitisk. För det kräver jag en ursäkt av Isaac Bachman.

Filmen, som till stora delar utspelar sig under Ship-to-Gaza-aktionen sommaren 2011 den svenska båten hindrades från att lämna grekiska Pireus, har tidigare kritiserats av samfundet Sverige-Israel.

Mankell försvarade filmen

Då försvarades filmen av Henning Mankell, som också medverkar, i en debattartikel i GP. Det blev ett av hans sista alster.

Filmens regissör Bo Harringer är helt oförstående till Isaac Bachmans rasande brev:

– Det är en antirasistisk, anti-antisemitisk och antiislamofobisk film. Den är visserligen kritisk till Israels regering och då blir man lätt stämplad som antisemit, säger han.

– Många judar är med i filmen och det är en ren förolämpning att kalla den antisemitisk. Jag tror att Israels ambassadör medvetet valt att missförstå filmen.

Vandaliserade konstverk

Det är inte första gången Israels Sverige-ambassadör lägger sig i svenska angelägenheter.

2004 blev dåvarande ambassadören Zvi Mazel rikskänd sedan han vandaliserat ett konstverk på Historiska Museet i Stockholm.

Aftonbladet har sökt både Margot Wallström och Gustav Fridolin för kommentarer men ingen av dem har varit tillgänglig.

Följ ämnen i artikeln