Försökte stoppa mördaren med biljardkö

Uppdaterad 2015-10-28 | Publicerad 2015-10-26

Anton Lundin-Pettersson, 21, gick till attack mot barn och lärare med svärd.

Nu kommer nya uppgifter om hur en anställd på skolan försökte stoppa den maskerade gärningsmannen – med en biljardkö.

– Min son kom springande och sade att de dödar Lavin, säger mannen som vill vara anonym till TT.

Mannen vill inte framträda med namn, men jobbar på skolan där också hans son är elev. Han berättar för TT att hans son blev vittne till hur elevassistenten Lavin Eskander, 20, attackerades av den svärdbärande Anton Lundin-Pettersson.

”Tänkte slå på handen”

Sonen sprang då därifrån och hittade sin pappa i en lokal på baksidan av skolan.

– Jag tog en liten biljardkö och tänkte att om han har en kniv så kan jag slå på handen. Jag ville stoppa honom, säger mannen till TT.

Samtidigt fortsatte den maskerade mördaren sin attack mot lärare och elever. Mannen jagade genom lokalerna tills han hittade svärdmannen.

– Jag såg hur han stod längst upp i trappen och att han hade ett svärd. Jag ville gå upp men andra sade att jag skulle vänta, säger mannen till TT.

”Han var död”

Då anlände två poliser med dragna vapen.

För TT berättar mannen att han inte minns exakt vad som hände sedan. Men det han berättar stämmer med det händelseförlopp polisen beskrivit.

Patrullen som gått in i skolan och mötts av den döende Lavin i entrén skrek mot Anton Lundin-Pettersson. I stället för att då ge upp ska han ha gjort utfall mot poliserna med sitt svärd.

Mannen berättar för TT att han kommer ihåg hur han hör att polisen avlossar två skott. Ett av polisens skott missade Anton Lundin-Pettersson – det andra träffade i magen.

– Jag såg hur han föll. Jag gick upp och tittade på honom och såg masken, säger mannen.

– Sen sprang jag till Lavin. Det var så mycket blod. Och han var död, säger mannen som har svårt att hålla tårarna borta.

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

TT–Aftonbladet