Filippinernas president Duterte avslöjar påstått kuppförsök

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Rodrigo Duterte vid ett statsbesök i Jordanien. Arkivbild.
Foto: Raad Adayleh/AP/TT
Rodrigo Duterte vid ett statsbesök i Jordanien. Arkivbild.

Filippinernas president Rodrigo Duterte hävdar att oppositionen, maoistrebeller och en grupp före detta militärer planerat en kupp för att störta honom från makten. Bevisen påstår Duterte att han fått från en stat allierad med Filippinerna.

– Vi har fått bevis från ett land som är vänligt inställt till oss, säger presidenten i en tv-sändning, utan att ge några detaljer om vilket land det rör sig om.

Enligt Duterte har maoistrebeller, oppositionella politiker och en grupp före detta soldater som var ansvariga för misslyckade kuppförsök tidigare i landets historia, konspirerat för att få till en kupp som ska avsätta honom.

– Vi kommer att visa att det finns en koppling, vilken dag som helst nu.

Beordrade gripande

Förra veckan beordrade Duterte att den oppositionelle senatorn Antonio Trillanes, en av Dutertes hårdaste kritiker, skulle gripas. 2003 och 2007 ledde Trillanes två misslyckade militärkuppförsök mot sittande president Gloria Macapagal Arroyo, som i dag är en av Dutertes allierade. 2010 fick Trillanes amnesti för de två kuppförsöken.

Trillanes partikamrat, kongressledamoten Gary Alejano, pekas också ut som en av de ansvariga. Även han deltog i de misslyckade kuppförsöken för femton år sedan. Han förnekar all inblandning.

– Det enda vi gör är att arbeta som opposition i enlighet med vårt demokratiska system, säger Alejano.

Varnade militären

I sitt tv-framträdande varnade Duterte dessutom landets soldater för att samarbeta med de påstådda kuppmakarna.

Under tisdagen började rykten om en militärkupp att surra i huvudstaden Manila, då militära lastbilar och stridsfordon började rulla på stadens stora trafikleder. Militären var snabb att dementera att det skett några större truppförflyttningar i staden.

– Det finns ingen anledning att oroa sig. Detta är ren rutin, säger militärens presstalesperson, överste Edgard Arevalo.

Publicerad:

LÄS VIDARE