Efter tragedin – en motorcykelkortege anordnas till minne av Eric

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Eric, 20, sköts till döds av tre poliser.

Han hade Downs syndrom och autism, rymde ofta hemifrån och kunde inte säga mycket mer än ”mamma”.

På söndag kommer hans familj och nära vänner anordna en motorcykelkortege till Erics minne – eftersom han älskade motorcyklar.

– Det kommer på inget vis att vara en protest mot polisen, utan enbart ett sätt att hedra Eric, säger Christer Axenryd, familjevän och initiativtagare.

Eric, 20, sköts ihjäl av tre poliser under torsdagsmorgonen. Han hade autism och Downs syndrom, och kunde inte kommunicera, vare sig med tal eller teckenspråk.

Christer Axenryd, 48, en nära familjevän, är förtvivlad över det som har hänt.

– Eric gjorde aldrig en fluga förnär. Jag kan se hans egen skräck när polisen drar vapen mot honom och han inte kan kommunicera med dem.

Han har nu bestämt sig för att anordna en motorcykelkortege till minne av Eric – eftersom Eric älskade motorcyklar.

– Jag kör motorcykel, och när Eric kom hem till oss skulle han alltid titta på motorcykeln. Om den inte stod där så undrade han var den var.

Christer och Susanne Axenryd, bakom motorcykeln som Eric älskade.
Foto: PRIVATBILD
Christer och Susanne Axenryd, bakom motorcykeln som Eric älskade.

Enormt engagemang

Christer pratade med Erics mamma, Katarina Söderberg, 56, och de två bestämde sig för att anordna en manifestation, där de utgår från Skarpnäck och stannar vid platsen där Eric dog.

– Jag skrev ett inlägg på min Facebook, eftersom jag känner många människor som har motorcykel. Jag hoppades ju på att en del skulle dela det, men nu har inlägget fått över 16 000 delningar och engagemanget är enormt, jag har fått oerhört positivt gehör.

Han vet ännu inte hur många som kommer, men med tanke på den enorma genomslagskraft det har fått, tror Christer att det minst blir 50 motorcyklar som deltar i kortegen – men att det lika gärna kan landa på flera hundra.

– Det är semestertider och många är bortresta, men de flesta som hör av sig säger att de vill delta.

Han välkomnar även de som vill åka bil eller till fots hedra Eric.

– När vi kommer till platsen där Eric blev skjuten, är tanken att vi ska lägga blommor, tända ljus, och Kattis ska ha med sig ett foto på Eric som vi ställer upp.

1 av 17 | Foto: Privat
20-åriga Eric Torell sköts ihjäl av polis.

”Bara ren glädje från Eric”

Christers fru Susanne är nära vän med Erics mamma Katarina, och familjerna har umgåtts i många år. Under hela sommaren har de besökt Christers familj för att bada i poolen.

– Han utstrålar bara glädje. Barnen älskar honom. Han har inget vanligt teckenspråk, utan tecknar på sitt eget sätt, och det tar tid att lära sig hur han kommunicerar, säger Christers Axenryd och fortsätter:

– Han älskar vår hund, och han har tecken på hunden, som är hans bästa vän. När vår hund har suttit och flämtat med tungan hängandes har Eric gjort likadant, och han retades med hunden hela tiden.

Christer Axenryd berättar att det ”alltid bara var ren glädje från Eric”. Trots att han inte kunde prata, och det enda han kunde säga var ”mamma”, så följde han med i samtalen och var intresserad.

– Och han var aldrig någonsin det minsta aggressiv, vilket gör denna händelse så svår att ta in. Det enda jag kan tänka mig är att polisen tolkat hans teckenspråk, där han viftar mycket med händerna, som hotfullt.

Trots att Christer inte är nöjd med polisens agerande, är han noga med att understryka att söndagens kortege inte ska handla om några protester mot polisinsatsen.

– Jag har tydligt poängterat detta i mitt inlägg och när jag pratar med människor. Det är väldigt viktigt. Det här ska bara vara till för att hedra Eric, säger han.

Kortegen startar 13.00

Kortegen startar klockan 13 på söndag, då de lämnar Hemköp i Skarpnäck, där Katarina bor. Därefter åker de vidare in mot stan, över Centralbron, in mot Kungsholmen och polishuset, innan de kör bort mot Vasastan, och svänger av vid Vasaparken, till platsen där Eric gick bort.

– Vi ska försöka se till att det har så lite påverkan på trafiken som möjligt. Men visst kan det bli så att det blir lite störningar i trafiken, säger Christer Axenryd.

Det är Erics mamma och syster som kommer vara längst fram i kortegen, och därefter följer alla de som vill delta.

Enligt polisen ska det inte vara några problem att anordna denna kortege.

Publicerad:

LÄS VIDARE