Journalister från SVT fängslades i Zambia

Publicerad 2016-05-02

Projektledaren: ”Det var fruktansvärt obehagligt”

SVT-journalisterna Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling var på väg till en intervju i Zambia. Då greps de av beväpnade poliser.

De satt frihetsberövade i två dygn innan de släpptes.

– Anklagelserna som riktades mot dem var helt grundlösa, säger projektledaren Nils Hanson till Aftonbladet.

Journalisterna arbetar för SVT:s ”Uppdrag granskning” och är på plats i landet för att granska hur svenska biståndspengar används.

Vid lunchtid i lördags var duon, tillsammans med en lokal journalist, på väg för att göra en intervju i huvudstaden Lusaka. Då greps de av zambisk polis, som SVT Kultur först rapporterade om.

– Det kom fyra beväpnade poliser i en polisbil och grep dem. De fördes till polishuset där de blev kvar i två dygn. De släpptes tidigare i dag, säger Nils Hanson, projektledare på ”Uppdrag granskning”, till Aftonbladet vid 15-tiden på måndagen.

Misstankarna avskrivna

Under tiden då Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling satt frihetsberövade förhördes de flera gånger.

Nils Hanson vill inte uppge vilka anklagelser som riktades mot dem.

– Jag vill inte gå in på det eftersom de fortfarande är kvar i landet.

– Allt är avskrivet, och vi var aldrig oroliga för att de skulle hitta någon substans i det. Anklagelserna var helt grundlösa, säger han.

Enligt Hanson har journalisterna behandlats väl av polisen.

– De har fått en korrekt behandling och de mår bra. Jag har pratat med Sophia och hon är väldigt glad över att ha blivit släppt. De har suttit i ganska primitiva celler.

Han fortsätter:

– Det är en väldigt stor lättnad att de har släppts. Det var fruktansvärt obehagligt att ha medarbetare frihetsberövade, inte minst med tanke på deras anhöriga i Sverige.

Både SVT:s säkerhetsavdelning och svenska ambassaden i Lusaka har medverkat i förhandlingar för att få journalisterna frisläppta.

– Exakt vad vi har gjort vill jag inte gå in på. Vi redogör aldrig för det i sådana här fall, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.

– Vi är väldigt glada över att de blivit väl behandlade och att de mår bra.

Får mycket stöd

Det fattiga Zambia tar emot miljoner i bistånd från Sverige. 2009 avslöjades att stora summor försvunnit på grund av utbredd korruption. I samband med det stoppades det svenska stödet till landet. Förra året började dock Sverige återigen betala ut bistånd till Zambia.

SVT:s team var på plats för att kartlägga de svenska stödpengarna och biståndorganet Sidas verksamhet.

– Uppdraget var att granska biståndet och hur svenska skattemedel används i landet, säger Nils Hanson.

Hur ser du på att något sådant här händer journalister som är ute på uppdrag?

– Zambia är ett land med förhållandevis fri press, men det är ju naturligtvis mycket tuffare där än i Sverige. Det är mycket mer svårarbetat där, så vi visste att det inte skulle bli något lätt uppdrag.

Den ursprungliga planen var att Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling skulle vara i Zambia i drygt en vecka. Hur det blir med den saken är dock oklart.

– Jag ska prata med teamet så får vi ta ställning till hur vi agerar efter det, säger Nils Hanson.

Följ ämnen i artikeln