Meningarna delade om Trumps tal

Davos, TT:s utsände

Uppdaterad 2019-08-05 | Publicerad 2018-01-26

Meningarna gick isär om den amerikanske presidentens tal utanför kongresshallen. De flesta var dock överens om att Donald Trump uppträdde respektfullt inför Davospubliken, förutom ett plötsligt utfall mot journalister om "fejkade nyheter".

– Han höll sig inom ramarna för vad man kunde vänta sig, säger Tatsuo Kawasaki, grundare av det japanska investmentbolaget Unison Capital till TT:s utsände vid utgången till kongresshallen.

Kawasaki, en av tusentalet i publiken, tog särskilt intryck av hur Trump uttryckte sig kring möjligheten att prata om handelsavtal med Japan och de andra så kallade TPP-länderna.

– Det var lite överraskande för mig. För ett år sedan, när han tillträdde, var han extremt avogt inställd till TPP-avtalet. Nu säger han att han kan gå med i avtalet, om det utformas på rätt sätt. Det är en ganska tydlig vändning.

Som många andra företagsledare på Davosmötet är Kawasaki samtidigt positivt inställd till de skattesänkningar och avregleringar som Trumpregeringen genomfört, men skeptisk mot protektionismen i handelsfrågor.

TT: Ändrade talet din uppfattning av Donald Trump?

– Ja och nej. Han höll sig i skinnet, sade rätt saker och uppträdde som en världsledare. Det är vad han förväntas göra, men ibland verkar det som att han inte bryr sig.

"Sverige borde följa efter"

Den svenske affärsmannen Johan Eliasch, som bland annat äger tennisrackettillverkaren Head, hörde inga stora nyheter i Trumps tal. Men hoppas att europeiska politiker tar intryck av Donald Trump när det gäller skattepolitiken och avregleringar.

– Skattesänkningarna Trump har gjort är väldigt bra och det stimulerar den amerikanska ekonomin. Och som vi vet är det en pådrivande kraft för den globala ekonomin. Sverige och andra EU-länder borde följa efter, säger han.

Eliasch är svensk veteran på Davosmötet, men är sedan många år bosatt i Storbritannien.

Risken att skattesänkningar ska skapa ännu större klyftor i länder än i dag ser han som liten.

– Lägre skatter, mer investeringar, bättre produktivitet ger fler jobb. Det är det vi behöver. Det stimulerar tillväxt och det skapar i sin tur resurser för infrastruktur, hälsoreformer och får företag att investera och anställa mer folk.

Han tillägger samtidigt att det förstås finns en gräns för hur mycket skatterna kan sänkas.

Ekonomipristagare: Han ljög

En annan Davosveteran i publiken var Columbiaprofessorn Joseph Stiglitz, mottagare av ekonomipriset till Nobels minne 2001.

– Jag hann inte med att faktakolla under talet, så jag kan inte säga hur många lögner det fanns i talet. Men jag vet att det var många, säger Stiglitz till TT:s utsände.

Bland annat tycker Stiglitz att Trump ljög när han i talet påstod att America First-politiken handlar om följa regelboken.

– USA har dikterat regelverket. Och nu bryter vi mot det, säger han.

Enligt Stiglitz är Trump dessutom helt fel ute när det gäller effekterna av de stora skattesänkningar som USA-presidenten lyfte fram som en huvudorsak till börsrekord och tillväxtlyft i sitt tal.

Noterade det icke sagda

Den norska storbanken DNB:s koncernchef Rune Bjerke hörde också talet på plats.

– Det var en lite mer försonande Trump än vad vi är vana vid, säger han.

Bjerke var inte särskilt överraskad över innehållet i talet, men tycker ändå det lämnar en del övrigt att önska.

– Det var inte så mycket vad han sade som gjorde intryck på mig, utan vad han inte sade. Jag hade väntat mig mer om USA:s roll på världsarenan och de stora geopolitiska frågorna.

En sak som han noterade var att Trump tydligt betonade att America First inte betyder att USA kör ett helt eget race.

– Där försökte han lägga sig i ett lite annat tonläge än vad vi har vant oss vid. Han gjorde nog detta då han inte kan vara för konfrontativ när han vill locka investerare att satsa på USA.

Bjerke har under Davosmötet pratat mycket om skattesänkningarna i USA, och hans bild av reformen har blivit betydligt mer positiv nu än vad den var före mötet.

– Den har en större kraft internationellt än vad vi kanske hade trott. Det har skapats en väldig optimism, fast det återstår att se konsekvenserna.

Följ ämnen i artikeln