(S) vägrar kommentera varför man vägrar debattera med SD

Uppdaterad 2017-02-01 | Publicerad 2017-01-15

I debatten om invandrare och brottslighet i SVT:s ”Agenda” fick SD medverka som enda parti.

Justitieminister Morgan Johansson avböjde att delta – och hans stab vägrar berätta varför.

– Jag har ingen kommentar till det, säger hans pressekreterare Miriam Abu Eid.

SVT:s ”Agenda” tog på söndagskvällen upp frågan om statistik kring brottsmisstänktas etniska bakgrund.

Sedan 2006 har det inte gjorts någon officiell undersökning i det kontroversiella ämnet och på senare år har framför allt Sverigedemokraterna propagerat för att Brottsförebyggande rådet bör sammanställa en ny rapport.

Inget politiskt motstånd

I ”Agenda” fick SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson framföra sin syn på saken - oemotsagd från annat politiskt håll.

– Det är intressant att veta vilka konsekvenser den här extrema migrationspolitiken har fått, säger han i programmet.

Som motdebattör fanns kriminologen Jerzy Sarnecki i SVT-studion.

– Om man ska forska ’om’ måste man också fråga ’varför’. Det går inte att bara använda de här siffrorna för politisk propaganda vilket tycks mig vara syftet för Mattias Karlsson, säger han.

”Inga kommentarer”

SVT uppger att ansvarige ministern Morgan Johansson (S) både avböjt att delta i debatten samt över huvud taget lämna några kommentarer. Inte heller Vänsterpartiet eller Miljöpartiet har velat medverka i programmet, enligt SVT.

När Aftonbladet når Morgan Johanssons pressekreterare Miriam Abu Eid på söndagskvällen vill hon inte svara på varför Morgan Johansson inte vill medverka.

– Han avböjde att vara med, säger hon.

Vad var orsaken till det?

– Det var därför att han avböjde att vara med.

I stället hänvisar hon till vad Morgan Johansson tidigare sagt i riksdagen då han förklarat varför regeringen inte kommer att ge Brå i uppdrag att ta fram någon ny rapport i ämnet.

Klagar på Twitter

På Twitter klagar dock en annan av Morgan Johanssons pressekreterare, Adriana Haxhimustafa, på SVT:s upplägg som justitieministern nobbat.

”Hur tänker Agenda när de skapar ett reportage som helt spelar på ett visst partis planhalva? Tycker de att SD fått för lite utrymme i media?”

När Aftonbladet når Adriana Haxhimustafa betonar hon att hon twittrar som privatperson och inte som justitieministerns pressekreterare.

Men inte heller hon vill säga någonting om justitieministerns inställning till de omdebatterade undersökningarna eller att SVT:s ”Agenda” fick nobben.

– Vi har ingen kommentar till det, säger hon.

ANNONS