Bogvisiret granskat på nytt

Erik Lindahl/TT

Publicerad 2020-11-28

Estonias bärgade bogvisir. Arkivbild från 1999.

Estonias bogvisir har undersökts på nytt av Statens haverikommission.

Åtgärden är ett led i myndighetens granskning av de nya uppgifter som framkommit om den förlista passagerarfärjan, skriver Aftonbladet.

– Ingen av oss som arbetar med den nu pågående granskningen har varit involverad i de tidigare utredningarna som rör Estonias förlisning. En del av vårt arbete handlar om att vi behöver sätta oss in i det tidigare utredningsmaterialet. Att inspektera bogvisiret är en självklar del av detta, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission, till tidningen.

– Iakttagelserna kommer att ligga till grund för fortsatta analyser, säger Jonas Bäckstrand.

Bogvisiret inspekterades vid Muskö örlogsbas den 12 november. Även företrädare för Estlands haverikommission var med, medan Finland saknade representation på grund av coronarestriktioner, skriver Aftonbladet.

I slutet av september framkom i samband med en tv-dokumentär nya uppgifter om ett stort hål i fartygets skrov, uppgifter som föranlett krav på en förnyad utredning av olyckan.

Enligt slutrapporten 1997 från Estlands, Finlands och Sveriges gemensamma haverikommission orsakades katastrofen i september 1994 av att bogvisiret slets upp under pågående storm. 852 människor miste livet.