De misstänkta mördarna greps inom två timmar

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2021-03-26

En man sköts till döds på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg i början av maj förra året. Det tog bara några timmar för polisen att gripa nio personer misstänkta för dödsskjutningen.

I dag inleds mordrättegången vid Göteborgs tingsrätt.

Flera smällar ekar mellan husväggarna på Lars Kaggsgatan i Göteborg på kvällen den 3 maj förra året. Många tittar upp och kan se hur en bil lämnar platsen i hög fart. På marken ligger en man skjuten med flera skott.

Det första larmsamtalet kommer in till SOS Alarm 18.57.

"De kör driveby"

"En kille har blivit ihjälskjuten här på gatan. De körde driveby", ropar en kvinna förtvivlat.

Polisen kunde direkt identifiera offret då släktingar till honom fanns i närheten. Och när polisen förstod att det var en person med koppling till den pågående gängkonflikten i Biskopsgården riktas misstankarna mot det rivaliserande gänget.

– Nyckel till vårt arbetet är att vi snabbt kunde identifiera offret och att vi som jobbade med det här väl känner till konflikten, säger polisens utredningsledare Anna Bergkvist.

Flera inom den misstänkta grupperingen var redan under övervakning, misstänkta i andra utredningar och polisen kunde därför snabbt lokalisera två mobiltelefoner.

– Vi hade hemlig telefonavlyssning på två telefoner i ett annat ärende, förklarar Anna Bergkvist.

Fått upp ett spår

Och när polisen får klart för sig att telefonerna befunnit sig i närheten av mordplatsen visste de att de hade fått upp ett spår.

Polisen kan se hur en av telefonerna är på väg norrut efter E45. Flera polispatruller inleder jakten och hinner ikapp bilen i Nödinge, drygt 20 kilometer norr om mordplatsen. De observerar då tre bilar "i följe" skriver en polis i sin rapport. I varje bil sitter tre personer. Klockan är 19.54. Det har gått mindre än en timme efter skotten.

Flera patruller följer efter de tre bilarna på väg tillbaka mot Göteborg. Två av bilarna kan stoppas i närheten av Tingstadstunneln. Klockan är då 20.15.

Den tredje bilen avviker från de andra. Men i den bilen finns telefonen så polisen kan följa och de kan se hur bilen kör till Lillebybadet längre ut på Hisingen. Där kan de få stopp på den. Klockan är några minuter i nio. Inom två timmer har polisen gripit nio misstänkta personer. Samtliga nio står nu åtalade för i mordet på Lars Kaggsgatan.

Minuter efter skotten

Men polisen får också hjälp av vittnen till mordet. Den kvinnan som ringde det första larmsamtalet noterade bilnumret på flyktbilen som skyttarna satt i. Uppgifterna kunde kablas ut till polispatrullerna i tjänst bara minuter efter skotten.

Klockan 22.30 på kvällen hittar en patrull bilen på en gata i Kortedala, ungefär tre kilometer från mordplatsen. I bilen ligger bland annat de två mordvapnen, en AK-47 och en pistol, en flaska bensin och en handske. Det finns en större mängd tändsatspartiklar på handsken. Och i handsken finns det dna från en av dem som gripits ett par timmar tidigare. Nu kan polisen börja rulla upp händelseförloppet.

– I stämningsansökan namnges tre personer som vi påstår har befunnit sig i bilen på Lars Kaggsgatan, men vi har inte kommit så långt att vi kan säga vem av de här tre som sköt, säger Anna Bergkvist.

Ytterligare pusselbitar

När kammaråklagare Helena Treiberg Claeson en tid senare får tillgång till material från det krypterade chattverktyget Encrochat, som fransk polis och Europol lyckades knäcka i fjol, får hon ytterligare pusselbitar.

– För de ursprungliga nio personerna blev det bara en bekräftelse på att vi var på rätt spår, berättade Helena Treiberg Claeson tidigare för TT.

– Men när det gäller anstiftarna och de andra, dem hade vi inte hittat annars, så det var helt avgörande för att vi skulle kunna åtala de ytterligare sex personerna.

Nu väntar rättslig prövning för de femton åtalade. Och möjligen en sextonde som tidigare utlämnats från Spanien, men där rätten ännu inte fått klartecken från spanska myndigheter om utlämningsunderlaget också täcker in detta mål, i vilket han är misstänkt för förberedelse till mord. Rättegången beräknas pågå fram till midsommar.

Rättelse: I en tidigare version har polisens utredare fått ett felaktigt efternamn.

Följ ämnen i artikeln