Löfven: Sverige vill verka för vaccinrättvisa

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-09-25

Ett framtida vaccin mot coronaviruset måste distribueras rättvist. Det är ett av huvudbudskapen när statsminister Stefan Löfven (S) på lördag intar talarstolen i FN:s generalförsamling – i digital form.

"Covid-19-pandemin har illustrerat vikten av att stärka internationella samarbeten och FN. Detta samtidigt som polariseringen ökar", kommer det att heta från Löfven när det blågula talet spelas upp i FN-skrapan i New York enligt uppgifter till TT.

Nytt nätverk

Löfven planerar att berätta att Sverige, tillsammans med en grupp likasinnade länder, driver på för global tillgång till och rättvis fördelning av ett framtida vaccin mot covid-19. I nätverket ingår bland andra Kanada, Sydkorea, Sydafrika och Spanien.

Tillsammans med kollegor från dessa länder skrev Löfven i somras en debattartikel i tidningen The Washington Post där han argumenterade för att ett coronavirusvaccin måste göras tillgängligt för alla länder och fördelas efter rättvisa och vetenskapliga principer.

"Var du lever borde inte avgöra om du lever", skrev ledarna.

Vid sidan av vaccinfrågan kommer statsministern i sitt tal lyfta FN:s roll i den internationella pandemiresponsen, med WHO i centrum".

I tisdags, på den allmänna debattens första dag, gick USA:s president Donald Trump i motsatt riktning. Han slog sig själv för bröstet för USA:s virusrespons, anklagade Peking för att ha spridit vad han kallar "Kinaviruset" och manade FN att ställa Kina till svars.

Måste "kliva fram"

Det är tydligt att pandemin eldat på de globala motsättningarna, något som gör det än viktigare att Sverige i generalförsamlingen visar att man står upp för multilateralismen, understryker Carl Skau, som är chef för UD:s enhet för FN-politik, konflikt och humanitära frågor.

– I en tid av covidnationalism och alltmer dysfunktionella relationer mellan stormakterna är det viktigare än någonsin att små- och medelstora länder kliver fram och tar ansvar, säger Skau till TT.

Det blågula talet berör också Jemen, klimatfrågan och uppföljningen av FN 75, den generalförsamlingsresolution som antogs i veckan i samband med FN:s 75-årsjubileum, som Sverige och Qatar förhandlat fram. Den är tänkt att bana väg för FN-reformer samt hållbar utveckling och konfliktlösning.