Svensk FOI-chef straffas av Ryssland: ”Helt oacceptabelt”

Publicerad 2021-05-01

Svenska Åsa Scott vid Totalförsvarets forskningsinstitut har belagts med sanktioner av Ryssland.

Hon är chef för ett laboratorium i Umeå som konstaterade att Aleksej Navalnyj förgiftats med nervgiftet novitjok.

– Helt orimligt och oacceptabelt agerande, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Ryssland riktade i går sanktioner mot åtta EU-medborgare. Däribland Åsa Scott, chef för CBRN-avdelningen vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Enheten i Umeå undersökte blodprov av Aleksej Navalnyj, efter att oppositionspolitikern kollapsat under en flygresa i Ryssland. Navalnyj fördes till Berlin, där han fick specialistsjukvård. Tysklands motsvarighet till FOI gjorde egna analyser, men skickade även ut blodprov på analys till laboratorium i Sverige och Frankrike.

Den svenska analysen visade på att Navalnyj utsatts för nervgiftet novitjok.

– För oss tog det ungefär två dagar innan vi kunde säga med säkerhet vad det är. När man väl har hittat ämnet och upprepat testet, då är det otvetydigt, sa Åsa Scott till Folkbladet i september 2020.

FOI-direktören: ”Helt grundlöst”

FOI uppger att sanktionen inte kommer påverka myndighetens arbete.

"Det är helt oacceptabelt att Ryssland helt grundlöst inför sanktioner mot forskare som gör sitt jobb", säger generaldirektör Jens Mattsson i ett skriftligt uttalande.

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) fördömer Rysslands åtgärder och anser att det är mycket aggressivt att peka ut en enskild tjänsteman.

– Från mitt perspektiv är det ett helt orimligt och oacceptabelt agerande som jag tar helt avstånd ifrån, säger han och fortsätter:

– Jag tycker också att det här visar godtycket och rättslösheten bakom den ryska regimens sätt att positionera sig och jag kan inte annat än att uttrycka mitt fulla stöd för den tjänsteman som drabbats av det här agerandet.

Kallar upp ambassadören

Svenska UD beklagar att Ryssland väljer att ytterligare "försämra relationerna med EU" och meddelar att man kommer att protestera mot sanktionerna.

– Vi kommer att kalla upp den ryske ambassadören och framföra en protest mot det här, säger Mats Samuelsson vid UD:s presstjänst till TT på lördagsmorgonen.

Sanktionerna beskrivs som ett svar på EU:s sanktioner mot Ryssland med anledning av förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.

"Europeiska unionen fortsätter sin policy med att införa unilaterala och illegitima åtgärder mot ryska medborgare och företag", skriver den ryska regeringen i ett uttalande.

"Hot tystar oss inte"

Förutom FOI-chefen har sanktioner riktats mot bland andra Europaparlamentets talman David Sassoli.

"Inga sanktioner eller skrämsel kommer att stoppa Europaparlamentet eller mig från att försvara mänskliga rättigheter, frihet och demokrati. Hot tystar oss inte", skriver Sassoli på sociala medier.

På sanktionslistan finns även Berlins allmänne åklagare Jörg Raupach och den franske politikern Jacque Maire, samt befattningshavare i de baltiska länderna Estland och Lettland.