Terroristerna slog till sista kvällen – före nedstängningen

Publicerad 2020-11-03

Terrorattacken i Wien har hittills krävt fyra dödsoffer och minst 17 skadade.

Terroristerna slog till när stadens invånare firade en sista kväll i frihet innan en lockdown skulle införas.

– De sköt mot folk som satt vid barerna, säger rabbinen Schlomo Hofmeister, till ORF.

  • Fastnålat inlägg
    3 nov 2020
    Kerstin Nilsson

    IS tar på sig ansvaret för terrorattacken i Wien i måndags kväll, skriver nyhetsbyrån Reuters.

  • Martin Nilsson
    4 nov 2020

    I Österrike är det orden “schleich di, du oaschloch” (dra åt skogen, ditt arsle) som gäller.

    Orden inspirerades av ett vittnes ilskna reaktion mot terroristen mitt under attacken.

    Många blev vittnen till terrorattacken i den österrikiska huvudstaden Wien, där en beväpnad 20-årig man attackerade flera platser i den centrala staden och dödade fyra personer. Ett av vittnena blev så upprörd när han såg vad som hände, att han på bred dialekt ska ha ropat “schleich di, du oaschloch” mot terroristen – wiensk slang som betyder ungefär “dra åt skogen, ditt arsle”.

    Nu har uttrycket fått stor spridning på sociala medier, som hashtagg på Twitter och på profilbilder på Facebook.

    Om det verkligen gick till som det påstås, eller om det rör sig om en mytbildning är lite oklart, enligt österrikiska tv-bolaget ORF. Det finns en film där man i alla fall kan höra “arschloch” ropas, men inte hela uttrycket.

    (TT)

  • Martin Nilsson
    4 nov 2020

    Slovakisk underrättelsetjänst hade informerat Österrike om gärningsmannens försök att köpa ammunition före dådet. Men informationen om IS-anhängaren hamnade mellan stolarna på grund av kommunikationsproblem, enligt inrikesministern Karl Nehammer.

    Mannen som genomförde det dödliga skottdådet i Österrikes huvudstad Wien agerade på egen hand, uppger Karl Nehammer.

    En utredning ska nu undersöka vad som gick fel.

    Två män och två kvinnor, varav en var tysk medborgare, dödades i skottdådet på måndagskvällen, som av förbundskansler Sebastian Kurz kallats "en uppenbar islamistattack".

    Även gärningsmannen dödades i samband med dådet.

    (TT)

  • Martin Nilsson
    4 nov 2020

    Schweiz myndigheter har nu bekräftat att de arresterat två män nära Zürich som ska vara "vänner" till den beväpnade man som dödat fyra personer i en skjutning i Wien, skriver Reuters.

    Männen som är 18 och 24 år ska ha gripits i tisdags i staden Winterthur.

    Schweiziska justitieministern Karin Keller-Sutter, bekräftar uppgifterna och säger i en paneldiskussion som visades på tidningen St. Galler Tagblatt, att de två arresterade männen var "uppenbarligen vänner. Hon sa även att de hade träffats ”personligen”.

    Myndigheter undersöker nu karaktären av deras förhållande.

  • Jonas Månsson
    3 nov 2020

    Efter att ha varit avstängd under gårdagskvällen har kollektivtrafiken varit igång igen under dagen. Men vid 12.00 stannade 700 fordon i kollektivtrafiken för en tyst minut.

  • Jonas Månsson
    3 nov 2020

    I Belgrad hedras offren av händelsen i Wien. Flera byggnader och symboler i Belgrad var upplysta i rött och vitt under dagen. Detta för att uttrycka solidaritet och närhet med den österrikiska befolkningen efter terrorattacken i Wien.

Österrike har som många andra europeiska länder haft stora problem med en ökad spridning av coronaviruset de senaste veckorna.

I början av september rapporterades omkring 200 dagliga fall av viruset – den 30 oktober rapporterades över 5 600 nya virussmittade.

Österrikiska myndigheter deklarerare därför på lördagen att landet skulle stänga ner från tisdagen, i ett försök att hindra den skenande smittspridningen.

Fyllda uteserveringar

Restauranger, barer och uteserveringar i Wien var därför under måndagskvällen fyllda med människor som vill njuta av en sista kväll i frihet, före både vintern och nedstängningen.

Vid 20-tiden öppnade fler tungt beväpnade gärningsmän eld mitt i huvudstadens centrum.

Sköt mot barer

Fyra dödsoffer har hittills krävts i attacken och en gärningsman ska ha skjutits till döds. Ytterligare 17 personer uppges vara skadade, sju av dem svårt.

– Alla barer här har uteserveringar. Det här var den sista kvällen före lockdown. Människor ville nog passa på att gå ut under kvällen, säger Schlomo Hofmeister som är rabbin i den stora synagoga som ligger i närheten av attacken, enligt The Guardian.

Rabbinen blev själv vittne till attacken.

– De sköt mot folk som satt vid barerna, säger han till nyhetsbyrån ORF.

Människor fick panik och sprang in i lokalerna för att söka skydd.

– Plötsligt var polisens specialenheter vid alla husens portar. Polisen frågade efter skadade och jag hörde skrik från barerna: ”Ja, det finns två skadade här! Och här är en också”, säger Hofmeister.

Efter terrordådet har polisen genomfört 18 räder och gripit 14 personer, meddelar Österrikes inrikesminister under tisdagseftermiddagen.

Sympatiserade med IS

Karl Nehammer, Österrikes inrikesminister, säger att det handlar om en attack från islamistiska terrorister.

– Gärningspersonen sympatiserade med terrorgruppen IS, sa han vid en presskonferens.

Han kallar händelsen en attack på de värderingar som landet är byggt på.