Demonstrant i Polen: Går inte att stanna hemma

Troy Enekvist/TT

Publicerad 2020-10-29

Demonstranter i Warszawa protesterar mot en väntad skärpning av landets abortlagar.

Svordomarna haglar medan demonstranter fortsätter att ge sig ut på Polens gator för att protestera mot en skärpning av abortlagstiftningen. De utmärker sig genom att vara yngre, mer bestämda och använda ett hårdare språk än vid tidigare protester.

I över en vecka har demonstrationer mot en väntad skärpning av Polens abortlagar pågått i landet. På fredag väntas de största protesterna hittills.

– Det är tusentals människor ute på Krakows gator. Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv och jag är född här i Krakow, säger demonstranten Agnierska Morstin till TT i telefon.

Strider mot konstitutionen

Demonstrationerna tog fart efter det att författningsdomstolen i förra veckan meddelat att abort av foster med skador strider mot konstitutionen, vilket öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning. En skärpning skulle innebära att nästan samtliga aborter förbjuds, då 98 procent av de lagliga aborterna i Polen är relaterade till fosterskador, enligt Krystyna Kacpura vid kvinnorättsorganisationen Federationen för kvinnor och familjeplanering.

Protesterna har spritt sig över hela landet och beskrivs som en större rörelse för kvinnors rättigheter. Manifestationen skiljer sig på flera sätt från tidigare protester i landet, bland annat gällande åldern på demonstranterna.

– Jag har aldrig sett en sådan sammanslutning av yngre människor. De flesta är tonåringar eller i 20-årsåldern. Det är en rörelse av yngre där många inte har röstat än, säger Morstin.

Hon påpekar också att demonstranterna är mer bestämda än tidigare och använder svordomar på ett sätt som tidigare har varit ovanligt i det offentliga rummet i Polen. Demonstranter har intagit kyrkor och på väggarna sprejat #pieklokobiet, en hashtag som kan översättas med ungefär kvinnors helvete. Enligt Morstin är det inte religionen man är mot, utan det handlar om det politiska inflytande som den katolska kyrkan har i landet.

Stor smittspridning

Premiärminister Mateusz Morawiecki har kallat demonstranternas beteende "fullkomligt oacceptabelt" och varnar för att våldsamheter från deras sida kan leda till "eskalering". Han har sagt att alla som värdesätter Polens bästa bör försöka lugna ned situationen och att demonstrationerna riskerar leda till ökad spridning av covid-19.

Under torsdagen registrerade Polen en ny toppnotering i antal fall av covid-19. Totalt har över 300 000 fall rapporterats i landet.

– Jag hade inte tänkt delta i protesterna på grund av pandemin. Men jag kände att jag inte kunde stanna hemma. Så jag tog på mig munskydd och gick ut, säger Morstin och tillägger att de flesta är i rörelse och försöker hålla avstånd.

Magdalena Godlewska flyttade från Sverige till Warszawa för 15 år sedan och deltar i demonstrationerna i huvudstaden. Hon menar att det inte var någon tillfällighet att abortbeslutet kom just under pandemin.

– De försökte smyga med den nya konstitutionsdomen. Jag och många andra tror att regeringen trodde att de skulle komma undan eftersom det är pandemi. Att folk därför skulle vara rädda för att gå ut och protestera, säger hon.

– Men helt plötsligt har i princip alla ungdomar gått ut för att demonstrera.

Andra nedstängning

Premiärminister Mateusz Morawiecki gick under torsdagen ut med att Polen vill undvika en andra nedstängning. Men demonstranterna räds att myndigheterna ska använda den ökade smittspridningen för att slå ner protesterna.

– Vi som demonstrerar kommer inte att lämna gatorna innan det sker en förändring. Men samtidigt är det en stor risk att det kommer en andra nedstängning i landet – för att stoppa demonstrationerna, säger Agnierska Morstin.

Magdalena Godlewska beskriver situationen som farlig och tror att fredagens demonstration kommer att bli en förvarning om hur det kommer utvecklas.

– Militärpolis är på väg för att patrullera på gatorna. Jag tror att fredagen kommer att bli en uppvisning om hur framtiden kan bli. De sätter hårt mot hårt, men de inser ju att de måste börja fundera på hur de ska lösa det här, säger Godlewska.