Stenevi: L inte intresserade av att förhandla

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-02-13

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild.

Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi hoppas att Liberalerna ser vikten av att gå fram med det nya migrationsförslaget om humanitär skyddsgrund.

Men hon uppfattar inte att Liberalerna är intresserade av att förhandla, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Samtidigt är Stenevi rak i sina besked.

– Vi lägger fram det här förslaget, och sedan får Liberalerna ta ställning till det, säger Märta Stenevi till Ekot i Sveriges Radio.

Partiledaren Nyamko Sabuni (L) har hotat att lämna januarisamarbetet om inte regeringen går fram med förslag om en smalare skyddsventil. Förslaget fick stöd i den parlamentariska migrationskommittén i höstas. Det som Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet har lagt fram går längre än migrationskommitténs förslag.

Sabuni: Gör om

I en debattartikel i Expressen försvarar Nyamko Sabuni och Fredrik Malm, utrikes- och migrationspolitisk talesperson, partiets hållning.

"I stället för den ventil vi var överens om valde S att köpa Miljöpartiets krav på nya breda grunder för uppehållstillstånd för personer som fått avslag på asylansökan. Detta lappande och lagande måste få ett slut och ersättas med rättvisa och långsiktigt hållbara system", skriver de och fortsätter:

"Inför att ett färdigt förslag ska presenteras senare i vår får Stefan Löfven göra om och göra rätt. Lyssna på expertmyndigheternas farhågor. Agera förnuftigt för en integrations- och migrationspolitik som fungerar på riktigt."

Kan få ny prövning

Migrationsverket har i sitt remissvar pekat på att en möjlig effekt av förslaget är att många ensamkommande barn och unga som omfattas av den så kallade gymnasielagen, men med utvisningsbeslut, skulle kunna få en ny prövning. Detta förutsatt att deras utvisningsbeslut inte vunnit laga kraft.

Och Märta Stenevi, som nyligen tillträdde som jämställdhets och bostadsminister, tycker att även de som har ett utvisningsbeslut inom den gruppen ska kunna prövas enligt skyddsgrunden. Sedan får Migrationsverket fatta beslut.

– Så anser jag att det ska tolkas, sedan får man diskutera förfiningarna i det, säger hon till SR.

Hur många som skulle kunna komma att omfattas av förslaget kan hon inte svara på.

Följ ämnen i artikeln