Miljöpartiet om att ändra migrationsförslaget: Inte aktuellt

Publicerad 2021-02-07

Morgan Johansson har öppnat för att se över formuleringarna kring migrationsförslaget som fått Liberalernas Nyamko Sabuni att hota om nyval.

Men någon ändring i själva sakfrågan är det inte tal om, enligt Miljöpartiets Rasmus Ling.

”Det är inte aktuellt att göra någon ändring av innebörden i den humana skyddsgrunden” skriver han.

Om regeringen går vidare med migrationsförslaget som i december skickades till remiss hotar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni med extraval.

Med anledning av detta säger Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S) i SVT:s Agenda att han kan tänka sig att ändra texten i lagförslaget.

– Det finns inga skäl att driva fram regeringskris och i värsta fall extra val, säger han.

Rasmus Ling, Miljöpartiet.

MP: Inte aktuellt med ändring

– Vi jobbar nu med att förtydliga vad just den här delen handlar om så att det ska stå klart för alla hur vi tänker, säger Morgan Johansson i programmet.

Men Morgan Johanssons försök att lugna ner stödpartierna skjuts däremot ner direkt av Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

En ändring av förslagen är inte aktuella, skriver han i ett sms till Aftonbladet:

”Liberalerna verkar inte förstå innebörden av förslaget och precis som Morgan Johansson säger kommer förtydliganden säkert att behövas. Det som är aktuellt är just förtydliganden, det är inte att snäva in förslaget” skriver Rasmus Ling.

Morgan Johansson, migrationsminister Socialdemokraterna.

Migrationsförslaget gäller till stor del definitionen av vad som ska gälla som humanitär grund för uppehållstillstånd och hur arbetskraftsinvandringen ska se ut, förslag som Sabuni menar är för liberala och bryter mot januariavtalet.

Om Socialdemokraterna föreslår en ändring i innebörden av humanitär grund, hur kommer ni att svara?

”Det är inte aktuellt att göra någon ändring av innebörden i den humana skyddsgrunden, utan det är förtydliganden av lagstiftningen utifrån remissinstansernas svar som kan vara aktuellt” svarar Rasmus Ling.